ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 28/08/2019

МЕДИЈСКИ И ПОЛИТИЧКИ ЛИНЧ ЛИДЕРА СДСС-а

 

За Католичку цркву у Хрватској опасније су Пуповчеве изјаве од насилничких напада на Србе, који изазивају смрт и рањавања.

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

ЗАГРЕБ, 28. АВГУСТА /СРНА/ - Лидер Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац подвргнут је правом десничарском медијском линчу у Хрватској, мада у томе не заостаје превише ни љевица, а разлог су његове тврдње да се у Хрватској опет појављује авет анстисрпства, те да су Срби све угроженији.

Након напада на Србе код Книна, Пуповац је прочитао пред новинарима списак посљедњих атака на припаднике српске националности у Хрватској и поручио да су политика, али и неки католички свештеници са својим ставовима, један од узрока таквог стања.

Десничаре је посебно разбјеснило Пуповчево подсјећање на усташку Независну Државу Хрватску.

Већ неколико дана траје бјесомучна политичка, пропагандна и медијска "паљба" по Пуповцу, кога представљају као највећи проблем Хрватске.

Пуповца је чак прозвао и претендент за мјесто предсједника Хрватске, једна од пјевачких икона десничар Мирослав Шкоро.

Прије њега огласиле су се све десне структуре у Хрватској, од отворених усташофила попут Руже Томашић и националиста попут Андрије Хебранга, некадашњег Туђмановог министра одбране.

Он са многобројних портала шаље поруку да је Пуповац експонент "САНУ два" - некаквог тајног плана Србије за регион?!

И Хрватска бискупска конференција осјетила се прозваном и напокон, након што је Пуповац прозвао неке дијелове цркве као одговорне за антисрпску хистерију, осудила нападе на српску заједницу, али и одбацила Пуповчеве тврдње назвавши их "неистинитим и манипулативним".

За Католичку цркву у Хрватској опасније су Пуповчеве изјаве од насилничких напада на Србе, који изазивају смрт и рањавања.

И министри у Влади Хрватске, те саборски посланици, попут Мире Ковача, представника десног крила ХДЗ-а, траже да Пуповац повуче своје изјаве или да СДСС напусти владајућу коалицију.

Борачка удружења у Хрватској, из ратова деведесетих година 20. вијека, већ су затражила кажњавање Милорада Пуповца и његов излазак из власти - они то траже од почетка рада владе Андреја Пленковића, признајући да их нервира било каква могућност да Срби у Хрватској одлучују о било чему.

Ни љевица нема превише разумијевања за Пуповца, они му замјерају што је СДСС и даље у власти са ХДЗ-ом, као да су напади на Србе страначко питање.

Социјалдеморатска странка Хрватске заборавила је понашање свог бившег лидера Зорана Милановића, који се хвалио дједом усташом и износио низ погрдних оцјена о Србима као народу и уопште српској политици.

Док страни медији извјештавају о најновијем таласу насиља према Србима у Хрватској, којих је остало свега око три одсто у укупној популацији, и док набрајају низ инцидената који се тичу бруталног насиља према Србима, велики дио хрватске јавности преплављен је прозивкама на рачун Милорада Пуповца.

Тако се лидер једине релевантне српске странке у Хрватској опет нашао на жестоком удару хрватске деснице, али и великог дијела хрватске јавности, која је неспремна да се суочи са свакодневним антисрпством које су изазвале или их толеришу како странке и појединци, тако и институције хрватске државе.