ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 28/08/2019

БУДУЋНОСТ БиХ ЈЕ СУМОРНА, СРПСКА ЈЕ КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА ТАКВЕ СИТУАЦИЈЕ

 

Ничему не води искључивост СДА и партнера из бошњачког корпуса који имају свој измишљени услов, па неће да формирају власт, имамо само посљедице... Република Српска је колатерална штета такве ситуације и због тога тапкамо у мјесту, трпимо велику политичку штету, а што је још важније и економско-финансијску...

 

Разговарала: Татјана Парађина

БАЊАЛУКА, 28. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је будућност БиХ веома суморна с обзиром на то да се у тој земљи ни изборни резултати не могу спровести у складу са израженом изборном вољом грађана, те да се јавност оправдано пита што ће избори, ако ће губитници и даље чинити власт.

"Политичка игра је почела одмах оног дана када смо сазнали резултате избора који нису били по вољи првенствено СДА, али и неких других политичких партија из Федерације БиХ /ФБиХ/ које би ту радије да виде друге странке из Републике Српске с којима су већ дијелиле политичку судбину и одговорност за учешће у власти", рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да није никаква тајна да они желе да смање простор СНСД-у као највећој и најважнијој партији у оквиру групације коју заједно чини са својим коалиционим партнерима, али на начин да се изигнорише изборна воља бирача из Републике Српске чиме се опет показује и однос према Српској и њеним грађанима.

"То је једна димензија тога што кажем да је будућност БиХ суморна, а друга је да се у БиХ не може постићи договор о било чему што је важно - не можете да завршите елементарне ствари на неки прихватљив начин, ниједан пројекат не можете да реализујете од почетка до краја да он има своју динамику као што имате у нормалним земљама, не можете да постигнете договор ни око тога како да подијелите новац иако је добро познато како то треба да радите", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је много тих ствари које су отежавајући фактор за Републику Српску, чије институције функционишу и која је провела изборну вољу гласача.

"С тога је веома важно да свјесни себе и важности своје Републике стално радимо на јачању институција, да увијек настојимо да поправимо своје активности, споспобности и капацитет, да очувамо уставни капацитет и радимо у складу са интересима грађана", рекла је предсједник Републике Српске.

Наводећи да се то некада ради успјешније, а некада мање успјешно, Цвијановићева је истакла да је важно да се ради, да постоји та динамика и да Република Српска живи онако како треба да живи једна организована цјелина која има своје институције, територију, народ и власт.

"Ми морамо да функционишемо на начин који је сасавим другачији од онога на који функционише БиХ, јер је то начин који нам све мање улива наду да би нешто могло да се поправи у будућности. БиХ није самостална земља, она је земља у којој можете и тужоцима и судијама и премијерима и службеницима и министрима са стране да говорите шта треба да раде. То је земља која не располаже својим капацитетом унутрашње свијести и тог неког суверенитета који је потребан да станете на чело неких процеса као озбиљна организација, да управљате њима и доведете их до краја. С тога и кажем, будућност БиХ је суморна", оцијенила је Цвијановићева.

СРПСКА ТРПИ ОГРОМНУ ПОЛИТИЧКУ И ФИНАНСИЈСКУ ШТЕТУ

На питање колико чињеница да нема власти на нивоу БиХ и у ФБиХ економски утиче на Републику Српску, на реализацију низа пројеката који стоје иако је Српска спремна да их реализује, Цвијановићева је рекла да Српска трпи велику политичку штету, а што је још важније и штету на економско-финансијском плану.

"Ако имате изборе, ако су они проведени у складу са процедурама, онда очекујете да се након тога изборна воља грађана поштује, да уђете у формирање власти, а тога нема. То је једна политичка димензија и наравно да се сви ми можемо запитати чему служе избори ако неко хоће да се игра са вољом бирача или ако неко некога уцјењује, условљава, поготово у земљи каква је БиХ, гдје имате врло јасно изражене категорије етницитета и знате на који начин се врши представљање на свим нивоиома, јер нам је такав Устав и дејтонски концепт", истакла је Цвијановићева.

Она каже да то већ на одређен начин значи да поједине политичке партије хоће да изиграју демократију, демократску процедуру и правила која морају да се примијене.

"Поред политичке штете, која је веома важна, још важнија је штета која се трпи на економско-финансијском плану. У БиХ данас не можете да се договорите о коефицијенатима, расподјели, не можете да утврдите одређене приоритете. Ако сте покренули неки пројекат и треба вам сагласност или неки папир који треба да добијете са нивоа Савјета министара или неке друге институције, ви то морате да чекате бесконачно дуго. У нормалним околностима оно што можете да ријешите за коју седмицу, овдје вам треба најмање неколико мјесеци, некад и која година као на примјер ситуација са мостом 'Братољуб', са изградњом ауто-путева, енергетским пројектима и много тога још", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да сама чињеница да се на реализацију неког пројекта чека зато што неко није администрирао на вријеме, већ представља одређене губитке.

"Када посложимо сву ту и политичку и економску штету коју имамо, онда дођемо и на терен менталног стања, односно повјерења којег нема. Логично и очекивано би било да се функционише у миљеу у којем постоји повјерење или партнерство које даје или омогућава ако не неке сјајне услове или околности, онда толико да бар можете нормално да функционишете, а тога нема. Значи, ми у БиХ немамо ни унутрашње кохезије, разумијевања и што је најгоре нема воље да се било шта уради на том плану зато што неко сматра да је воља једног оно што мора да буде воља и свих других", истакла је Цвијановићева.

Умјесто да сви тражимо компромис и заједничка рјешења, каже предсједник Српске, постаје се искључив као што су сад постали искључиви СДА и партнери из бошњачког корпуса који имају свој измишљени услов, који успут речено ни чему ни не служи, неће да формирају власт и онда имамо посљедице које тренутно имамо.

СРПСКА ЈЕ КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА ТРЕНУТНЕ СИТУАЦИЈЕ У БиХ

"Република Српска је колатерална штета такве ситуације, тапкамо у мјесту, јер је то са једне стране посљедично нарушило и односе које су имале двије ентитетске владе. Чињеница је да у ФБиХ још нема нове владе, а постојећа нема потребни кредибилитет или капацитет да ради оно што се очекује. Ми у Републици Српској не знамо ко нам је партнер са којим можемо да покрећемо неке активности", истакла је Цвијановићева.

Дефинитивно се може закључити, рекла је Цвијановићева, да смо ми у Републици Српској стално колатерална штета такве ситуације.

"Да ли неко мисли да ћемо ми довијека трпити тако? Не мислим да ће то моћи. Неке ствари се морају послагати на исправан, коректан начин који ће омогућити да можемо да функционишемо у оквиру својих задатих надлежности. Сада на сцени имамо гушење цјелокупног система, а ми то у Републици Српској не желимо, јер је она организована, успјели смо одмах да формирамо Владу, да проведемо изборну вољу гласача, да наставимо да радимо без икакве паузе, да повећавамо плате, пензије, успјели смо да посложимо ту неку финансијску ситуацију", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је нова Влада Републике Српске наставила са политиком претходне и кренула у повећање плате просвјетним радницима, припадницима МУП-а, наставила је да ради, али на крају мора да чека некога да изигра све своје политичке игре, да се издоговара све што успије или не успије са својим политичким менторима и да блокира све што је важно за Републику Српску.

"То што они блокирају ствари које су важне и за ФБиХ, очигледно је да се тамо нико посебно не секира због тога. Ми се секирамо и бринемо за своје грађане, нама није једноставно што чекамо када ће се ова игра бошњачког политичког круга завршити", истакла је Цвијановићева.

Јасно је, каже она, да те партије које сада блокирају све на нивоу БиХ не брину због тога, за разлику од нас у Републици Српској.

"Ми хоћемо да сваког дана будемо јачи, да имамо веће плате, веће пензије, да завршимо ауто-пут, да изградимо мостове које смо планирали да изградимо јер су нам потребни и то један који нас веже са Србијом и други који нас веже са Европом, у Градишци.

Ми хоћемо то да урадимо, али имате стално оптерећење и бавимо се неким измишљеним темама закулисним или неким тотално отвореним политичким играма којима је склоно политичко Сарајево. Они се понашају као да имају све вријеме овог свијета, али немају. Не могу имати бесконачно стрпљење које долази из Републике Српске", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да остаје при оном што увијек говори, а то је да је неопходно јачати институције, радити и водити рачуна о интересима грађана Републике Српске и бити стално опрезан и знати у каквом амбијенту живимо.

"Наши грађани одлично знају какав је цјелокупни амбијент у БиХ и каква је то регионална слика у оквиру које ми функционишемо и ту нема непознанице", рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

ПРИОРИТЕТ ЈЕ СТВАРНИ ЖИВОТ КОЈИ СЕ ОДВИЈА У ЕНТИТЕТИМА

На питање како види економску ситуацију у Републици Српској, да ли се може више урадити на побољшању пословне климе, привлачењу страних инвеститора, отварању фабрика чиме се отвара могућност и за нова радна мјеста, Цвијановићева је рекла да општи амбијент и општа клима у БиХ утиче на Републику Српску, али, ипак, много тога се побољшало и поправило.

"Република Српска функционише у таквом амбијенту какав јесте и то јесу отежавајуће околности. Штету у буџету трпимо одмах зато што нисмо добили износ новца који нам припада, јер не можете да се договорите и нормално је да ће се то осјетити. Наравно да се осјети и то што живимо у таквом систему који је рогобатно постављен, у којем из онога што су ваши индиректни приходи прво намирите институције на нивоу БиХ, што је чиста администрација, а онда оно што остане подијелите између два ентитета у којима се дешава стварни живот. Према томе испада да је у таквом систему важнији неки административни ниво, 23.000 или 24.000 људи запослених у институцијама, него школе, болнице, пензионери, социјална давања, субвенције, инфраструктура...", истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је приоритет стварни живот, а не административна структура или прича.

"Али, упркос свему томе, ми и у таквим наопако постављеним околностима функционишемо. А те наопако постављене околности не можемо да промијенимо зато што их је некад смислио неко од странаца и појединци у Сарајеву. Они су мислили да што више убризгавате у БиХ, да ће БиХ све више личити на неку нормалну државу. То се уопште не ради на тај начин. То је наопака логика. Нормална држава се постаје онда када институције могу да извршавају своје обавезе према грађанима и када су одговорне да одраде свој дио посла", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су с тога важне институције Републике Српске и то је обиљежје функционалности, а не прича о некој БиХ, о некој држави и њеном вјештачком напумпавању.

"Из тог разлога инсистирам да никада не ослабимо своје институције, зато што кад ослабимо институције слабимо цијелу Републику Српску, слабимо сами себе. И зато се толико борим да оне буду функционалне, да се брзо формира власт, да смо ефикасни, да нема раскорака, да усвајамо буџет, правимо наше економске политике, преговарамо са нашим социјалним партнерима... Све смо то радили у ходу, без минуте застоја или чекања, али кад дођете на практични терен, онда видите колико вас заправо блокирају неки процеси за које ви уопште нисте криви и на које не можете да утичете", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Република Српска увијек за договор и да жели да се формирају институције које би радиле свој посао, али неко то намјерно кочи.

"Све те игре око именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, око АНП-а су измишљене теме. И онда слушам људе из ФБиХ који кажу - ми захтијевамо да се поштује Устав и закон. И ја исто тражим, наравно. Сваки грађанин треба да поштује Устав и закон, од оног који је позициониран на некој функцији, до обичног грађанина. Питам их зашто су селективни? Зашто један закон хоћете да поштујете, а други нећете? И онда још чујемо ту замјену теза - ови из Републике Српске бирају шта хоће да поштују. Није тачно, ви бирате. И онда нас још условљавате и уцјењујете", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да та условљавања и уцјене не могу да трају безгранично, иако они мисле да може јер их штити међународна заједница, да ће она увијек стајати иза њихових прохтијева и радити само оно што они хоће да раде у Сарајеву.

"Али, то не може довијека. Мијењају се и свјетске околности. Многе ствари које су биле табу теме на политичкој сцени свијета постале су нормалне и о њима се дискутује. Неки концепти који су били незамисливи постали су концепти реалности, па зашто они мисле да ће то увијек бити тако? Зашто ће неко увијек штитити некога ко у принципу не жели да допринесе ничему што је суживот или сарадња, него само нечему што је искључиво 'морам да будем ја и мора да буде како ја кажем'. То у овој земљи не може проћи тако", поручила је предсједник Српске.

КОМБИНАЦИЈА МЛАДИХ И ИСКУСНИХ МИНИСТАРА ЈЕ ДОБРА ЗА ЗАЈЕДНИЧКИ РАД

Говорећи о раду Владе Републике Српске, Цвијановићева је нагласила да је задовољна и да дефинитивно мисли, као што је рекла и приликом њеног избора прије осам мјесеци, да је актуелни састав Владе добра комбинација неколико нових младих министара, свјежих лица и људи који су раније били у Влади, који знају како ствари функционишу.

"Примјећујем, као што сам то примјећивала и у Влади коју сам ја водила, да имате људе који су више експонирани и показују више динамике и активизма, што не мора да значи да они више раде од неких других који нису експонирани, али визура је таква. Имате људе присутне на терену, комуницирају, расправљају о стварима које су важне са својим социјалним партнерима, воде дебату која је неопходна, који су врло слободни и могу да коментаришу ствари, а са друге стране видим неке који су мало невидљиви у свему томе", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је у суштини задовољна њиховим радом јер зна да се мјери само оно што је заједнички резултат, а појединачни резултати треба само да допринесу том заједничком.

Предсједник Републике је нагласила да има добру сарадњу са Владом и да зна колико се труде и раде и колико су опредијељени да се издиференцирају оне области и привредне гране које ће донијети боље послове, бољи стварни живот грађана и бољу статистику.

"Препознајем ту њихову добру вољу да раде и мислим да ће успјети у плановима које су себи поставили", каже Цвијановићева.

Она сматра да ће бити реконструкције Владе, како је то и најавио премијер Радован Вишковић, додавши да када се говори о реконструкцији ту постоје два момента - први је задате околности а то значи да имате коалициону владу и да се то мора договорити са коалиционим партнерима, а други је да особа која је на челу Владе увијек има прави осјећај које је то мјесто које треба обновити, гдје треба додати нове енергије и шта је то што не иде у корак са оним што су опште смјернице или план рада Владе.

"То као први човјек Владе увијек знате. Сигурна сам да премијер зна шта је то и шта иде спорије у односу на оно што би требало да буде. Биће вјероватно и неких реконструкција које ће ући у домен, да тако кажем, неких обичних околности", рекла је предсједник Српске.

На констатацију да реконструкција Владе изазива посебну пажњу јавности и медија, да су скоро увијек присутне одређене спекулације у вези с тим, Цвијановићева је рекла да су реконструкције Владе нормална ствар.

"У неком претходном периоду када дуго нисмо имали промјене министара јавност је навикла да то буде тако и тада су критиковали што се не мијењају, а сада кад се говори да ће бити реконструкције одмах се поставља питање - зашто. То није ствар у коју идете да удовољавате јавности или некој измишљеној перцепцији о томе. У Влади, која је мали колектив, а који се бави озбиљним пословима и води рачуна о многим стварима сасвим је нормално да се људи мијењају и увијек сам за то да се организам освјежи", истакла је Цвијановићева.

ЦИЉ - ДА НАС ИМА ВИШЕ, ДА БОЉЕ ЖИВИМО И ДА ЗАЈЕДНО ПРЕДСТАВЉАМО ПОТЕНЦИЈАЛ СРПСКЕ

На питање шта је циљ будућег стратешког документа Националног програма демографске обнове, који је покренут на њену иницијативу, Цвијановићева је рекла да је то првенствено, једноставним рјечником речено, да буде више људи, да боље живе и да сви заједно представљају потенцијал и капацитет Републике.

"Када кажем 'да нас има више' то значи да се ухватимо у коштац са одређеним проблемима. Иако већ имамо сет разрађених мјера пронаталитетне политике, које су добре, као и мјере различитих финансијских давања и подршке, овим програмом хоћемо, кроз једно системско рјешење, сагледавајући финансијске и нефинансијске мјере, да све ставимо у један документ и да знамо да је то неки план по којем ћемо се кретати напријед у наредном периоду", појаснила је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Према њеним ријечима, један дио тог програма односи се на мјере које би требало да служе у оквиру пронаталитетне политике да нас има више, а други, који ће се накнадно дорађивати кроз одређене мјере Владе, односи се на то како да се живи боље, да има више посла, да су ти послови боље плаћени и да је извјеснија економска будућност без које мало шта може да се постигне на неком ширем плану.

"Наравно, све то иде уз ово што радимо на политичком плану, а то је стабилност институција Српске, односно очување Републике. То је суштина којом желим ово да попунимо. У том погледу, имам добру сарадњу са Владом, премијером, ресорним министарствима и свакако са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком који је такође укључен у ове активности и на тај начин хоћемо да покажемо да се све институције овим баве, јер тако и треба да буде", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се водити и одређене дебате, јер је потребно да се чују ставови јавност посредством разних удружења која се баве овим питањима.

"Желимо да чујемо став високошколских установа, како они виде будућност. Када говоримо о сигурним и добро плаћеним пословима или усмјерењима у привреди за неко будуће вријеме, које треба да буде основа економског, социјалног и друштвеног живота, морамо да видимо како се школујемо, да ли производимо кадар који је способан да се ухвати у коштац са оним што јесу захтјеви неког савременог доба", нагласила је Цвијановићева.

Она сматра да се у Републици Српској недовољно артикулисано по том питању, а у неким стварима чак нема уопште артикулације, јер нису јасно издиференциране гране привреде које доносе профит, добро заспослење, сигурност, с којим гранама привреде се може бити конкурентан како би се обезбиједило све оно што су планиране активности или планирани резултати.

"Али, ми сада предано радимо на томе. Имам редовно састанке са ресорним министрима, бавимо се тим питањима. Разговарала сам и са премијером на који начин да то све конципирамо и очекујемо да ће тај радни материјал бити радни док не завршимо дебате са свим учесницима који су планирани да учествују у изради стратешког документа", истакла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Предсједник Републике је најавила да ће у септембру сви заједно са тимом стручњака још једном пречистити тај радни материјал, након чега ће кроз Савјет за демографију у оквиру Владе Републике Српске поново имати дебату, да би на крају, заједно са Владом, све прегледали и продискутовали, а потом укључили потребне скупштинске одборе и "зашли" у друштво, те заједно кроз партнерство са различитим удружењима која представљају грађане бавили се овом проблематиком.

"Задовољна сам што смо ово покренули зато што то показује један системски приступ нечему што заиста јесте проблем, не само наш, него свих нас у регији и на ширем плану. С друге стране, то ће представљати довољно чврст ходограм који је збир смјерница и за Владу и за друге институције шта треба да раде", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да нема никакве превелике амбиције, нити мисли да се ствари могу промијенити преко ноћи, да резултати могу да буду нешто што је веома опипљиво одмах и да то није та врста приче, да не може тако да се ради и да свакако треба времена.

"Поучени искуствима које су имале неке друге земље у свијету и окружењу, које су покретале сличне програме, видјело се да то траје неко вријеме прије него што почнете да видите неки конкретан резултат, али свакако треба почети радити на томе", рекла је предсједник Српске.

ИНСТИТУЦИЈЕ ЋЕ УВИЈЕК ПРУЖАТИ ПОДРШКУ МЛАДИМ ТАЛЕНТИМА

На питање да ли је и ово један од начина да се подрже млади људи, посебно талентовани, да остану у Републици, Цвијановићева је рекла да сигурно јесте, али прво што је потребно да се ради у том смислу јесте да се препозна нечији успјех или нечији потенцијал, капацитет, таленат и слично, те да је то обавеза свих институција, и оних на локалном нивоу и оних на републичком.

На констатацију да је и као предсједник Владе, а сада и као предсједник Републике настојала да подржи младе, Цвијановићева је рекла да се увијек трудила да ако ништа бар пошаље поруку и сигнал тим људима да ће бити препознато то што они раде и да ће им бити пружена подршка у њиховој жељи да оду на неко такмичење, да покажу знање, да испоље таленат, да постигну било шта што је важно за њих и друштво у цјелини.

"Прво, то је важно за друштво, али и за појединца који зна да има институција које то могу да препознају. Важно је и за породицу која има талентовано дијете да зна да има неко ко то препознаје. У крајњем случају, увијек се осјећате добро кад можете да будете дио нечијег успјеха. Ти индивидуални успјеси у суштини су увијек и успјеси друштва само што ми то некад не разумијемо. Као што би било логично и да је оно што је колективни успјех нас као заједнице свако од нас доживи као свој успјех", рекла је Цвијановићева.

Она сматра да се Република Српска креће ка таквом друштву у коме треба да постоји неко разумијевање те врсте.

"Имам сјајних примјера гдје су дјеца или омладинци, који су постигли неке добре резултате, стигли на велика такмичења, и мени је увијек задовољство што сам могла да будем дио те подршке младима који су освојили важну медаљу или велико признање на свјетском првенству, било да је ријеч о спорту, култури, успјесима студената који су имали сјајне резултате и добили прилику да оду на усавршавања у неку од страних земаља", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да друштво као цјелина мора да гради такав однос да се награде они који улажу у себе и остварају добре резултате на било ком пољу.

"Ми се и у оквиру образовног система, а то могу говорити и као некадашњи просвјетни радник, на један посебан начин више бавимо онима који не постижу резултате да бисмо их некако подстакли да раде, да уче, и веома често се деси да испод радара прођу она дјеца која су сјајна. Обично кажемо они су добри и њима и не треба да се бавите. То је погрешно. Треба увијек да се бавите, најмање подједнако, и са онима који постижу резултате да би они могли да оду још даље и постигну још више, да досегну неке своје циљеве и да им у томе пружимо подршку", нагласила је предсједник Републике.

Цвијановићева је додала да институције покушавају на неки начин да то исправе, па и кроз подршку коју она као предсједник Републике даје свим тим добрим иницијативама.

ЈЕДАН ПОКРЕТ ДЈЕЧИЈЕ РУКЕ ИЛИ НОГЕ ЗНАЧИ ДА СМО УСПЈЕЛИ И ДА СЕ ТРУД ИСПЛАТИО

Говорећи о хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима", чији је била покровитељ, а која је одржана у децембру прошле године када је прикупљен значајан новац за набавку уређаја за роботску асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања за Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић, Цвијановићева је у интервјуу Срни рекла да је прије пар дана разговарала са представницима Завода који су је информисали да је уређај инсталиран и да би у септембру требало да буде промовисан.

"Треба неко вријеме да се љекари који ће радити на том уређају обуче за пружање такве рехабилитације. Веома сам поносна што је у овој акцији прикупљен рекордан новац и што су сви препознали потребу да се обезбиједи један такав апарат, а оно што ме посебно чини поносном у оваквим акцијама, коју је покренуо још Милорад Додик док је био предсједник Републике прије седам, осам година, јесте чињеница да више није ствар у новцу, већ у исказаној солидарности комплетног друштва", рекла је Цвијановићева.

Наводећи да би у сваком случају институције обезбиједиле новац за такве потребе, предсједник Републике је рекла да је посебно радује чињеница да је комплетно друштво тих дана и седмица било мобилисано и жељело да буде дио ове хуманитарне акције.

"И здраво и болесно, и мушко и женско, и наши млади таленти, естрадне личности ... сви смо били ту на заједничком задатку. Ова акција је мобилисала нас као људе и показали смо вољу и жељу да урадимо добру ствар. На крају када знате да сте макар једном члану свог друштва, посебно дјетету, помогли - ви сте своју мисију испунили колико год то да кошта", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је овај уређај револуционаран и ако ће он помоћи само једном покрету било којег дјетета које има ограничено кретање, направљена је добра ствар.

"Само један покрет дјечије руке или ноге значи да се труд исплатио. С тога, веома сам задовољна и настављамо са овом акцијом и убудуће", поручила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу Срни.