ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 30/08/2019

НЕОПХОДНО ЈЕ ЗАУСТАВИТИ НАСИЉЕ У ХОНГ КОНГУ

 

Tренутна ситуација јасно је указала да је стварна сврха радикалних насилника бити у дослуху са силама против Кине изван земље и насилним кршењем закона, скривајући се иза великих ријечи као што су демократија и људска права и пореметити Хонг Конг. Желе ли пронаћи пробој из Хонг Конга и упустити се у некакву револуцију у Кини? Сумњиво је, рекао је Ђи Пинг.

 

Приредила: Татјана Парађина

САРАЈЕВО, 30. АВГУСТА /СРНА/ - Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг нагласио је да је неопходно зауставити насиље у Хонг Конгу и да је "Једна земља, два система" најбољи систем за одржавање дугорочног просперитета и стабилности Хонг Конга.

Ђи Пинг је у интервјуу Срни рекао да су дешавања у Хонг Конгу, гдје трају протести скоро три мјесеца, првобитно организовани због приједлога закона о изручењу Кини који су власти Хонг Конга суспендовале, проистекла из случаја када је прошле године становник Хонг Конга осумњичен да је, након што је убио своју трудну дјевојку на Tајвану, побјегао у Хонг Конг.

"Међутим, према принципу територијалне надлежности у Хонг Конгу, хонгконшка полиција га не може теретити за убиство. Истовремено, због `рупа` у важећем Пропису о избјеглим преступницима у Хонг Конгу, као и недостатка одговарајућег споразума о правосудној сарадњи Хонг Конга и Tајвана, хонгконшка полиција не може изручити криминалца Tајвану на суђење. Починилац овог гнусног злочина на Tајвану избјегава казну због `рупа` у закону", појаснио је амбасадор Кине у БиХ.

Како би се отклонила "рупа" у Пропису о избјеглим преступницима и успоставили међурегионални односи правосудне помоћи у Кини, као и да би се спријечило претварање Хонг Конга, свјетски познате слободне трговачке луке, у "уточиште бјегунаца", рекао је Ђи Пинг, Влада Специјалне Административне Регије Хонг Конг издала је 4.500 анкетних упитника, у оквиру којих је 3.000 испитаника изразило подршку, а 800.000 становника Хонг Конга такође је заједничким потписима подржало амандман на наведен пропис.

"У том контексту је поступак измјене Прописа о избјеглим преступницима службено покренут 13. фебруара. Међутим, тај оправдани поступак измјене Прописа, под манипулацијом различитих снага, проузроковао је серију екстремног насиља", навео је кинески дипломата.

Он је додао да је прошлог мјесеца, с циљем ширег ослушкивања ставова из разних сфера друштва, Влада Специјалне Административне Регије Хонг Конг одлучила да прекине даље дјеловање у вези са амандманом, али демонстрације нису престале.

СКРИВЕНА НАМЈЕРА - ОСПОРИТИ КИНЕСКИ СУВЕРЕНИТЕТ НАД ХОНГ КОНГОМ

"Слоган је промијењен из `Против измјене` у `Повратак Хонг Конга`. Демонстранти су упали у Законодавно вијеће и разбили објекте парламента, напали полицију оружјем попут Молотовљевих коктела и спалили полицијску станицу, илегално се окупили на аеродрому у Хонг Конгу, узрокујући да се аеродром потпуно затвори. Tакође, претукли су и задржали новинаре", истакао је Ђи Пинг.

Амбасадор Кине у БиХ је нагласио да су они, у име искривљено схваћене демократије, у ствари починили незаконита и насилничка дјела која имају озбиљан утицај на владавину закона, друштвени поредак, економију и грађански живот и међународну репутацију Хонг Конга.

Он је у интервјуу Срни рекао да је тако њихова скривена истинска намјера објелодањена, а то је - да поремете Хонг Конг и оспоре кинески суверенитет над њим.

"Протекла два мјесеца, они су правили опсаде у полицијским станицама, тукли полицајце, демолирали саобраћајне објекте, нападали владине зграде и опколили аеродром. Tоком рације, полиција је заплијенила забрањене предмете као што су ножеви, јаки експлозиви и Молотовљеви коктели", појаснио је Ђи Пинг.

На питање како коментарише мијешање других земаља у унутрашња питања Кине у вези са протестима у Хонг Конгу и да ли је Кина одлучна да штити суверенитет и безбједност земље и напредак и стабилност Хонг Конга, Ђи Пинг је рекао да још постоје неке земље које договарају састанке високих званичника са лидерима групе "Независност Хонг Конга" како би подржали екстремне насилнике.

"Неки медији злонамјерно уређују снимке током извјештавања, објављују лажне извјештаје и обмањују јавност. Tренутна ситуација јасно је указала да је стварна сврха радикалних насилника бити у дослуху са силама против Кине изван земље и насилним кршењем закона, скривајући се иза великих ријечи као што су демократија и људска права, и пореметити Хонг Конг. Желе ли пронаћи пробој из Хонг Конга и упустити се у некакву револуцију у Кини? Сумњиво је", нагласио је Ђи Пинг.

НЕОПХОДНО ЗАУСТАВИТИ НАСИЉЕ И ВРАТИТИ РЕД

Он је поручио да је тренутно неопходно зауставити насиље и вратити ред у Хонг Конг.

"Централна Влада у Пекингу чврсто подржава Владу Специјалне Административне Регије, на челу са извршним директором Кери Лем Ченг Јует Нгор /Carrie Lam Cheng Yuet-ngor/, да обавља дужност у складу са законом, хонгконшку полицију и законодавне институције да одлучно спроводе закон, као и већину сународника у Хонг Конгу у борби против насиља, заштити владавине права и подршци полицији", нагласио је Ђи Пинг.

Подсјетивши да је Хонг Конг специјална административна регија Народне Републике Кине, кинески дипломата је нагласио да је "Једна земља, два система" најбољи систем за одржавање дугорочног просперитета и стабилности Хонг Конга.

"`Једна земља` је основа овог система. Само на основу `једне земље` може се говорити о `два система`. У спровођењу овог система постоје `три доње црте` које се не смију дирати. Прво, није дозвољено никакво угрожавање суверенитета и сигурности државе. Друго, није дозвољено доводити у питање централну власт и ауторитет Основног закона Специјалне Административне Регије Хонг Конг и треће, није дозвољено прављење продора или деструктивних активности према континенталној Кини, користећи Хонг Конг", поручио је кинески амбасадор у БиХ.

НАСИЛНЕ КРИМИНАЛНЕ АКТИВНОСТИ ПОКАЗАЛЕ ЗНАКОВЕ ТЕРОРИЗМА

Он је нагласио да су се у Хонг Конгу недавно догодиле шокантне насилне криминалне активности и да су та дјела дотакла дно и показала знакове тероризма, али да сада неки пропагирају "постизање правде кршењем закона", тврдећи да могу изразити своје захтјеве на илегалан начин, како би остварили наводни "узвишени" циљ.

"Многи млади у Хонг Конгу нису упознати о чињеницама и навођени су на насилне демонстрације, гледајући на то као на видео-игру, сматрајући да избјегавају правну одговорност ако носе маске и кишобране. Насиље је насиље. Кршење закона није ништа друго него то. Не могу да се учине невидљивим због тога што носе маске нити ће промијенити своју природу. Било која влада у земљи која поштује владавину права неће дозволити насиље", рекао је Ђи Пинг у интервјуу Срни.

Он је истакао да је тренутно највећа тежња хонгконшких грађана стабилност и мир и да се што прије успостави нормалан друштвени поредак.

"Хонг Конг више не може бити хаотичан. Кинеска централна Влада чврсто подржава Владу Специјалне Административне Регије и хонгконшку полицију у строгом и одлучном спровођењу закона и привођењу преступника пред лице правде што је прије могуће како би се заштитило окружење владавине права и друштвени поредак у Хонг Конгу. Надам се да ћемо што скорије свједочити повратку нормалног поретка у Хонг Конг", рекао је Ђи Пинг.