ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 30/08/2019

"ЗЛАТНИ ЛАВ" ЗА МАЈСТОРА КОЈИ ОД КИЧА ПРАВИ УМЈЕТНОСТ

 

Алмодовар прави умјетност од кича. Он је мајстор који античке трагедије режира као срцепарајуће љубиће у којима од /полу/депресивних домаћица ствара Антигоне.

 

Пише: Ненад ТАДИЋ

ВЕНЕЦИЈА, 30. АВГУСТА /СРНА/ - Педро Алмодовар, један од најоригиналнијих и најбољих свјетских филмских аутора с краја прошлог и почетка овог вијека, добитник је венецијанског "Златног лава" за животно дјело.

Алмодовар прави умјетност од кича. Он је мајстор који античке трагедије режира као срцепарајуће љубиће у којима од /полу/депресивних домаћица ствара Антигоне.

Рашчлањивање љубави и смрти на распојасане службенице, адолесценте, њежне криминалце и емотивне монструме који зачас скачу у одјећу једноставних и свима блиских сусједа направили су од Алмодовара икону новог ауторског филма, који је гледљив за свакога, а разумљив само за одабране.

Његови ликове живе своје животе као у /осредњим/ љубавним романима са несрећним крајем.

"Причај с њом", "Све о мојој мајци", "Жене на рубу нервног слома", "Високе потпетице"... све су то филмски врхови овог доктора бизарности, који, причајући приче "без икакве везе", говори о души више него било који плаћени стручњак.

Педро Алмодовар је настављач поетике Луиса Буњуела, краља цинизма и социјалне, политичке и друштвене перверзије, само што је Алмодовар демистификатор и непоправљиви романтик чији ликови, као у заборављене шахтове, увијек упадају у замке драма које су сами нехотично изазвали.

Алмодоваров филм "Жене на рубу невног слома" из 1998. године био је међу номинованим за "Златног лава" за најбољи филм и тако је све почело.

За "Причај с њом" добио је "Оскара" за најбољи изворни сценарио, а добитник је "Оскара" за најбољи страни филм за "Све о мојој мајци" из 2000...

Овај духовни трансвестит, дјечак и дјевојчица у једном тијелу, скренуо је пажњу не себе необичном мјешавином мјузикла, љубавне приче и опсесије у остварењу "Високе потпетице".

Остварење "Вежи ме" је Алмодоваров латино одговор на холивудске мелодарме из златног доба америчког филма.

Алмодоварова поетика проистиче из потпуне слободе размишљања и понашања.

Неоптерећен друштвеним канонима било које врсте, заправо прескачући их уз осмјех као што дјеца у игри прескачу "школицу", чаробни Шпанац поклонио је филму низ остварења која ће га надживјети, а неким старим и новим генерацијама уљепшати усамљеничке сате.

Отуда је "Златни лав" за животно дјело дошао у праве руке - Алмодовар је антидепресив за емотивна стања која сам изазива.