ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 01/09/2019

ШКОЛЕ У БОЉИМ УСЛОВИМА ДОЧЕКУЈУ НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ

 

Морамо едуковати учитеље, наставнике и професоре да иновирају наставне планове и програме и проводе интерактиван процес наставе. Дјеца морају да имају исход знања, односно да оно што науче могу и примјенити, а не репродуктивно знање, каже Тривићева.

 

разговарао: Дарко Гавриловић

БАЊАЛУКА, 1. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је све спремно за почетак нове школске године у Српској, наводећи да је љетни распуст искориштен за обнову и адаптацију школских објеката и рад на увођењу новина у наставни процес како би ученици на ефикаснији начин добијали нова знања, а школе продуковале кадар који ће бити потребан тржишту рада.

"Све је спремно за нову школску годину и 2. септембра све основне и средње школе у Српској почињу са наставом. Имамо око 89.000 основаца и око 39.000 средњошколаца. Сви услови да би настава почела на вријеме су испуњени и могу да пожелим срећан почетак нове школске године и да наши ђаци буду вриједни и заједно са учитељима, наставницима и професорима стекну нова знања", рекла је Тривићева у интервјуу Срни.

Она је истакла да су у паузи између двије школске године радили на неколико поља, а базирали су се на инвестиције како би искористили љетни период за обнову, реконструкцију и адаптацију школских објеката и простора који захтјевају редовно одржавање и инвестиције.

"Имали смо и нове инвестиције као што је доградња објекта Основне школе `Бранко Радичевић` у Бањалуци са осам нових учионица и дјеца ће коначно радити у двије, а не у три смјене. У Источноj Илиџи је у току изградња фискултурне сале. Циљ нам је да обезбиједимо најбоље могуће услове у којима учитељи наставници, професори и ученици могу несметано да обављају наставу", каже Тривићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске ове године за те намјене издвојила 1,8 милиона КМ, а када се томе дода новац који су обезбиједили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, локалне заједнице и Влада Србије укупно су за инвестиције на располагању 9,2 милиона КМ.

Говорећи о новинама у наставном процесу, Тривићева је напоменула да је у Српској урађен први дигитални уџбеник за основну школу.

"Ријеч је о уџбенику географије за шести разред основне школе и овај пилот пројекат ће бити уведен у 12 основних школа да бисмо видјели како ће то прихватити наставници и дјеца. Приликом обуке наставника сам се увјерила да могу да прате све што диктирају технолошке промјене. Сигурна сам да ће на радост дјеце на другачији начин добијати нова знања", нагласила је Тривићева.

Према њеним ријечима, у средњем образовању је циљ да школе продуковале кадар који ће бити потребан тржишту рада како би и на тај начин био остварен позитиван утицај на развој привреде.

Тривићева је навела да су крајем претходне школске године, уз напоре Привредне коморе, Занатско-предузетничке коморе и Уније удружења послодаваца Српске, потписали споразум о сарадњи којим је дефинисано увођење ученичке праксе код послодавца.

"Жељели смо да повежемо школе и ученике са привредом како би ученици имали плаћену праксу. Послодавци су прихватили да ће обезбиједити све што је неопходно за обављање праксе, а један сегмент је едуковање ментора у предузећима који ће радити са дјецом. То је добар спој и они који након завршетка средње школе не буду хтјели да наставе са образовањем имаће могућност да остану у компанијама и добију запослења", рекла је Тривићева.

Она је додала да је љето искориштено и за припреме реформе образовног система, те да је одржана тематска сједница Владе којој је присуствовала и предсједник Српске и на којој је исказано опредјељење да је Република Српска спремна за искорак у развоју система образовања имајући у виду да данас живимо у потпуно другачијем времену него раније.

"Јавила се потреба да стварамо нову школу за ново доба. Морамо едуковати учитеље, наставнике и професоре да иновирају наставне планове и програме и проводе интерактиван процес наставе. Дјеца морају да имају исход знања, односно да оно што науче могу и примјенити, а не репродуктивно знање. Морамо их научити како да уче", нагласила је Тривићева.

Говорећи о дигитализацији наставног процеса, Тривићева је истакла да је још 2012. године у свим основним школама у Српској проведен пројекат "Доситеј" који је базиран на опремању учионица информатичком опремом.

"У наредне три године Министарство просвјете и културе ће наставити са дигитализацијом, опремањем информатичком опремом и увођењем интернета у све школе. Српска ће захваљујући Влади Србије добити на поклон 500 дигиталних учионица које подразумијевају одређене технологије и опрему. Доставили смо списак школа, у процесу смо усаглашавања и приводимо крају договор у вези са набавком, испоруком и другим питањима које треба да уради Србија", рекла је Тривићева.

Осврнувши се на знање које стичу ђаци, Тривићева је подсјетила да вредновање знања ученика обављају у континуитету.

"Прошле године је покренута пробна мала матура. Ове године је реализована у половини школа, а сљедеће године очекујемо да ће обухватити све школе како бисмо се припремили за школску 2021/2022. годину и да би након полагања мале матуре то било вредновано приликом уписа дјеце у средње школе", каже Тривићева.

Она додаје да се комплетни резултати малих матура и екстерног тестирања очекују у децембру, али да за сада показују да се ученици налазе на нивоу од прошле године и да имају очекивано знање када је ријеч о српском језику, док је математика нешто слабија и треба додатно радити са дјецом.

Говорећи о положају просвјетних радника, Тривићева је нагласила да су сва средства уложена у просвјету инвестиција, а никако трошак.

Она је истакла да би вољела да запослени у систему образовања буду боље плаћени јер је то захтјеван посао и да су ти људи свој живот посветили едуковању будућих генерација.

"У протеклих десет година није било повећања плата, али смо успјели то покренути са мртве тачке и од 1. јануара ове године повећали плате наставницима и стручним сарадницима са високом стручном спремом за осам одсто", навела је Тривићева.

Према њеним ријечима, то повећање је на годишњем нивоу износило око 22 милиона КМ.

"На тај начин смо показали да разумијемо проблеме и да је дошло вријеме да се плате просвјетних радника морају изједначити са платама запослених у јавној управи. Морамо уважавати њихов рад, труд и улогу коју имају", рекла је Тривићева.

У складу са меморандумом који је Влада потписала са Синдикатом образовања, науке и културе, каже Тривићева, преостаје да се сваке године ради на повећању плата како би оне биле изједначене са платама запослених у јавној управи, сходно стручној спреми коју имају.

"Сигурна сам да ће тај процес бити настављен, али све ће зависити и од расположивих средстава. Веома је важно да смо свјесни да морамо улагати у систем образовања и опредјељење Владе је да иде у том правцу", поручила је Тривићева.