ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости03/09/2019

ТВОРАЦ МЕГРЕА И ДАНАС У ВРХУ КРИМИ ЛИТЕРАТУРЕ

 

БИЈЕЉИНА, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Један од највећих писаца криминалистичких романа свих времена Жорж Сименон, творац генијалног, а чиновнички једноставног, инспектора Мегреа, умро је 4. септембра 1989. године.

 

Сименон је аутор бројних криминалистичка романа, међу којима је највише оних у којима је главни лик Мегре.

Неки од њих су права ремек-дјела у свом жанру и читана су и данас, попут романа: "Mегре се љути", "Mегре у Њујорку", "Мој пријатељ Мегре", "Мегре поставља замку"...

Сименон је био белгијски књижевник који је писао на француском језику. Велики успјех серије романа о инспектору Мегреу оставио је у сјенци остатак његовог дјела.

Под псеудонимом је објавио још 176 романа, десетине приповједака и чланака.

Користио је укупно 27 псеудонима. Он је најпознатији белгијски књижевник у свијету са укупним тиражом од 550 милиона примјерака.

По статистици Унеска из 1989. године /у вријеме Сименонове смрти/, Сименон је био међу најобјављиванијим књижевницима на свијету, а четврти међу књижевницима на француском језику. Дјела су му укупно преведена 3.500 пута на 47 језика.

Серија о инспектору Мегреу садржи 75 романа и 28 приповједака. Први роман из ове серије настао је 1931, а посљедњи 1972 - "Мегре поставља замку".

Сименон у својим романима одсликава најразличитије средине, од париских улица до аризонске пустиње, а у тим амбијентима крећу се занимљиви ликови од којих сваки носи печат своје друштвене припадности.

Сименона су многи сматрали другоразредним аутором, али то се из године у годину мијења.

Његове романе читали су многи угледни филмски аутори попут Фелинија, Реноара и Tрифоа, а многи су и екранизовали његова дјела.

Сименон је у својим романима у литературу увео лик Мегра, обичног емотивног човјека - ни генија, ни снажног насилника.

Многи љубитељи Сименона сматрају да је сага о Мегреу европска варијанта америчког реалистичког кримића по којем су постали познати Хамет, Ленард, Мекдоналд и Чендлер, иконе америчког крими романа по којима су у Холивуду снимљени познати филмови.