ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/09/2019

СНСД СА ПОЛИТИЧКОМ ПЛАТФОРМОМ ПРЕД НАРОДНОМ СКУПШТИНОМ СРПСКЕ

 

СНСД ће одржати сједницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу сутуацију, те предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање... На функцију српског члана Предсједништва БиХ дошао сам да штитим интерес српског народа који ме је и бирао... Политичко Сарајево, које сада има два члана Предсједништва, мора да схвати да не могу нити хоћу да радим против народа који ме бирао...

 

Приредила: Татјана ПАРАЂИНА

БАЊАЛУКА, 5. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће СНСД, чији је лидер, у блиској будућности изаћи пред Народну скупштину Републике Српске са анализом актуелног стања, освртом на године у којима је Република Српска трпјела ревизију Дејтонског споразума и са приједлозима шта би требало да се ради у наредном периоду, а све што буде усвојено на тој сједници парламента биће плод широких политичких консултација.

"СНСД ће одржати сједницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу сутуацију, предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање. Све до заказивања сједнице Народне скупштине остављам могућност да се пронађе формула изласка из ћорсокака у који су нас све ставили појединци који имају изразито кратковиду политичку памет", нагласио је Додик у интервјуу Срни.

Упитан да прокоментаришу чињеницу да данас истиче рок предвиђен споразумом о формирању Савјета министара који су потписали предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДА и који је утврђен као разумно вријеме за именовање кандидата за формирање Савјета министара, Додик је рекао да сада може да констатујем да је, као и све у БиХ од Дејтона до данас, и то био покушај од споразума до неспоразума, и тако у круг.

"Јавност у БиХ је свједок како је тај споразум рушен, а да се ни мастило од потписа на њему није осушило, како од неких потписника, тако и од домаћих али и међународних актера. СНСД, као партија која је побиједила на посљедњим Општим изборима и добила мандат да представља српски народ у заједничким институцијама, одговорно је ушла у разговоре о формирању тих институција, али нашу озбиљност нису пратили сви партнери из Федерације БиХ", истакао је Додик.

АНП НИЈЕ ПРОБЛЕМ НЕКОНСТИТУИСАЊА ВЛАСТИ, ВЕЋ СЛАБИЈИ КОАЛИЦИОНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СДА

Он је нагласио да Годишњи национални програм за чланство /АНП/ у НАТО-у никада није био услов за формирање власти и потпуно је јасно да је сада испостављен као услов да се спријечи улазак СНСД у заједничке институције.

"Међутим, било би наивно, неозбиљно и нетачно рећи да је проблем неконституисања заједничких институција Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у, јер није", рекао је Додик и упитао зашто 11 мјесеци од избора није формирана влада Федерације БиХ ако је АНП услов услова када бар у Федерацији нема спорења око тог документа, нити је СНСД политички субјект у том ентитету, нити тамо преговара Милорад Додик.

Ако је све у реду, и ако је све због АНП, како тврде, каже Додик, упитавши зашто нема владе ФБиХ, кантона... "Дакле, јасно је да су проблеми сложенији и дубљи од чланства у НАТО савезу", констатовао је Додик.

На питање шта је онда заиста проблем да не дође до формирања власти, Додик је навео да је СДА, партија која је добила највише гласова у бошњачком политичком тијелу, из ових избора изашла са знатно слабијим коалиционим потенцијалом, те да је дио проблема у вези са конституисањем власти управо због те чињенице.

"СДА мора да прави постизборну математику и на кантоналном и на федералном нивоу да би могла да се појави као партнер и на нивоу заједничких институција. Очигледно да /Бакир/ Изетбеговић тешко излази на крај са тим слагалицама и данас смо сви ту гдје јесмо", истакао је Додик.

Он је нагласио да је данас, као и свих претходних мјесеци, јасно ко је у БиХ у стању да функционише - функционише само Република Српска, чија влада ускоро обиљежава годину функционисања након одржаних Општих избора.

"И када сам свих ових година говорио да смо ми једини дио БиХ који функционише, подсмијавали су ми се у ФБиХ. Нека се они само наставе подсмијавати гледајући новоименовану владу на основу резултата посљедњих избора", рекао је Додик.

СНСД НЕЋЕ ПРЕГОВАРАТИ О АНП И ТО ЈЕ ОДЛУКА НАРОДА СРПСКЕ

Он је навео да и у име СНСД може и данас да каже да као партија којој је народ Српске дао мандат да уђе у заједничке институције, неће преговарати о Годишњем националном програму за чланство у НАТО-у, јер би тиме погазили Резолуцију о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

"Ако је судити по изјавама и осталих политичара из Републике Сппске, па и оних опозиционих, нема нико ко би прешао преко те резолуције. Или, можда и има? Чујем од неких да би разговарали о неком редукованом Годишњем програму. Желим да јавност у Републици Српској зна да нема редукованог, малог или великог Програма, има Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у, и документ који оде у Брисел има статус Годишњег програма за чланство у НАТО-у", појаснио је Додик у интервјуу Срни.

Он је нагласио да то појашњава да не би случајно неко довео грађане Српске у заблуду у вези са називом документа, јер јавност у Српској према свим истраживањима, а рађено их је неколико о тој теми, има изразито негативан став према путу БиХ ка НАТО савезу.

"И због наше, али и међународне јавности желим да нагласим да је одлука о несврставању у било који војни блок одлука коју је донијела Народна скупштина Републике Српске искључиво и само из интереса Републике Српске. Свако подваљивање да је наша одлука плод руског утицаја је сада већ смијешна, и нико иоле озбиљан је не узима у разматрање.

Теза да је наш став плод руског утицаја била је потребна неким политичким круговима како у Сарајеву, тако и у Републици Српској за додворавање водећим земљама чланицама НАТО-а, и видимо је као дио антируске хистерије која је модерна посљедњих година у свијету", констатовао је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а.

Он је рекао да је апсолутно сигуран да и у самом НАТО-у знају да је то одлука Републике Српске, и да чак разумију разлоге такве одлуке, а из НАТО савеза је, како каже, више пута чуо став да је кретање ка Алијанси ствар договора у БиХ.

"Сви који се позивају на пут ка НАТО-у због опште безбједности у БиХ заваравају јавност, јер НАТО је још 1995. године ушао у БиХ и, колико видим, немају намјеру скоро да оду. Што се нас у Републици Српској тиче, присуство војника у мисији Алтеа је потпуно добродошло и ми их видимо као дио укупних међународних напора за очување стабилности и безбједности у БиХ.

Ми имамо Иднивидуални програм сарадње са НАТО-ом, ми већ сарађујемо са том алијансом, ми не правимо ни проблеме ни опструкције у тој сарадњи, али једноставно не желимо да будемо пуноправне чланице тог војног савеза, о разлозима смо говорили милион пута и мислим да их сви већ знају и зашто онда да идемо у НАТО", истакао је Додик.

БиХ ЈЕСТЕ У КРИЗИ, АЛИ МИР СИГУРНО НИЈЕ УГРОЖЕН

Он је нагласио да БиХ не пријете никакви сукоби ни изнутра ни споља. "БиХ јесте у кризи, можда и у фази распадања, али она сигурно није у таквој ситуацији да се може и посумњати да је овдје угрожен мир или безбједност и нико нема ниједан релевантан или озбиљан показатељ да ме демантује", навео је Додик.

Без обзира на све политичке разлике, каже он, БиХ је данас безбједнија и мирнија од много земаља које нису у фокусу међународне пажње.

"И ми из Републике Српске учинићемо све да ничим не угрозимо ни мир ни стабилност у БиХ. Зато би можда било сврсисходно да се обратимо директно НАТО-у са приједлогом да не врши притисак на БиХ по питању слања Годишњег националног програма за чланство, јер тиме можда и несвјесно сами дестабилизују политичке прилике у БиХ", оцијенио је Додик.

Уколико би НАТО одустао од својих захтјева, истакао је Додик, директно би престали сви наведени разлози за блокаду формирања заједничких институција у БиХ, доодавши да можда звучи наивно, али НАТО би могао да одблокира сав процес укидајући МАП за БиХ.

"Посљедњих дана са више адреса како домаћих, тако и међународних, чујем да је усвајање Годишњег националног програма за чланство у НАТО само техничко питање. Извините, ако је техничко питање, зашто га онда не склоне да се не би мрцварили безуспјешно о техничком питању", упитао је Додик.

НА СЦЕНИ - ОНЕМОГУЋАВАЊЕ СРПСКЕ ДА ИСКАЖЕ ПОЛИТИЧКИ

На питање како коментарише изјаву министра иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату и потпредсјендика ПДП-а Игора Црнатка у којој је покушао да оптужи СНСД да жели да изазове ратне сукобе, Додик је рекао да свакако осуђује такву изјаву и сматра да је Црнадак то учинио из ситних политичких интереса.

"Такву клевету, такву измишљотину на рачун Републике Српске, тешко да би изговорио највећи политички талибан из ФБиХ. Узимањем у уста ријечи рат, Црнадак се није покушао обрачунати са СНСД, већ са цијелом Републиком Српском и нека му служи на част. И политичку и личну! Дуго сам у политици, али своје политичке разлике са другим партијама никада нисам рјешавао на штету свог народа и Републике. Зато је Црнаткова изјава за пун презир и осуду", нагласио је Додик.

Он је рекао да је занимљиво да министар иностраних послова и функционер ПДП-а умире од страха од помисли да Република Српска преиспита своје учешће у заједничким институцијама толико да му се и рат привиђа.

"Због таквог кадра у заједничким институцијама, ми и желимо да испунимо народну вољу и будемо дио тих институција. Због таквог кадра као што је Црнадак, Република Српска губи свој кредибилитет како у самим заједничким институцијама, тако и ван БиХ. Шта о нама да мисле странци, када министар из Републике Српске тако говори, а наслушали смо се разних глупости од прича о Српској части до рата. Међутим, то што су очите глупости за наш народ, неко с вана другачије уписује и записује, па с тога јавно питам да ли је то њихов мањак памети или наруџба споља", рекао је Додик.

Он је истакао да још једном жели да понови да је на функцију српског члана Предсједништва БиХ дошао да штити интерес српског народа који га је и бирао.

"Све што сам до сада урадио, урадио сам у намјери да интерес нашег народа буде заштићен. Од почетка говорим да нисам отишао у Предсједништво да радим ни на чију штету, мислећи при том на друга два конститутивна народа. Али, и политичко Сарајево, које сада има два члана Предсједништва, мора да схвати да не могу нити хоћу да радим против народа који ме бирао", нагласио је Додик у интервјуу Срни.

Поновивши да је свима познато да није заљубљеник у БиХ, нити је неко ко ће гинути за њу, Додик је истакао да ову кризу доживљава проблематичном онолико колико она производи посљедице по Републику Српску и да мисли да је то јасно свима.

"Ако политички Бошњаци овим условљавањем и отезањем у конституисању институција мисле да имају времена, не схватам зашто мисле да све вријеме свијета није моје! Само их позивам да ме више не позивају на Устав, а да при том они сами крше основне одредбе тог устава, да ме не позивају на законе, а крше законе и друге акте институција за које се наводно залажу, попут Закона о Савјету министара или Пословника о раду Предсједништва", поручио је Додик.

Он је упозорио да је на сцени онемогућавање Републике Српске да се изрази политички, а све кроз борбу против СНСД.

"Нека ураде шта год мисле да ће бити од користи за њихову политичку причу, само нека знају да СНСД има и сопствени и коалициони капацитет и у Представничком дому и Дому народа. Одговорна политика према Републици Српској, између осталог, подразумијева и поштовање изборне воље њених грађана и ми као партија која је добила највеће повјерење никада нећемо одсутати од права побједника да преузме одговорност за представље Републике Српске у заједничким интитуцијама", поручио је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а.

Додик је оцијенио да би било добро да и остале партије из Републике Српске, које су добиле посланичке мандате у парламенту БиХ размисле да ли је одговорна национална политика оно што сви гледамо посљедњих пет година, када губитници избора у Српској ту исту Републику представљају на заједничком нивоу.

"Ми мислимо да није, грађани мисле да није, остало је још само да СДС и ПДП увиде да њихово понашање није национално одговорно. Национално одговорно понашање значило би спремност за заједнички наступ који би подрзумијевао и напуштање заједничких институција уколико би позиција Републике Српске била угрожена. СНСД неће одустати од тога да се направи политички договор о одговорној политици свих из Републике Српске у заједничким институцијама", поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу Срни.