ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости05/09/2019

КУРОСАВА - ШЕКСПИР ФИЛМА

 

БИЈЕЉИНА, 5. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Филмски свијет одаје пошту једном од највећих режисера свих времена Акири Куросави - Шекспиру филма, како су га називали критичари и колеге, који је преминуо 6. септембра 1989.

 

Куросава је успјешно спојио јапанску традицију и културу са европским сензибилитетом, а критичари су га назвали и царем јапанске кинематографије.

Његови најбољи филмови, гледани и данас, јесу: "Рашомон", "Седам самураја", "Крвави пријесто", "Идиот", "Живјети", "На дну", "Додескаден", "Дерсу Узала", "Кагемуша", "Ран", "Икиру"...

Због мајсторског владања разним драмским структурама, на Западу је назван Шекспиром савременог филма, док је у домовини добио надимак Император.

Куросава је један од снажнијих и оригиналнијих аутора јапанске и свјетске
кинематографије.

Према сопственом признању, мото његове умјетности стаје у питање: "Зашто људи не могу срећније да живе заједно?".

Његов најбољи филм, савршена метафора, јесте "Рашомон". Премијерно приказан у Токију августа 1950. године. Прича која говори о субјективном погледу људи на један догађај и ствари око њих спада у врх свјетске кинематографије.

Након тога, Император снима "Седам самураја" и "Тјелесну стражу", па "Кагемушу" и "Ран". Све су то филмови који се сматрају класиком.

Данас влада мишљење да је Куросава највећи филмски умјетник са простора Азије, и један од највећих филмских стваралаца у свијету.

Посебно су фасцинантне његове екранизације Шекспорових дарама - "Магбет" у Куросавиној верзији носи назив "Крвави пријесто", затим екранизација "Идиота", па "Краља Лира" /"Ран" код Куросаве/.

Куросава је имао јединствену сниматељску технику - користио је даљинска сочива јер су издуживала кадар.

Он је сматрао да ће постављањем камера даље од актера од њих добити бољу глуму.

Осим тога, користио је и неколико камера што му је омогућавало да сними акциону сцену из разних углова.

Куросавин заштитни знак био је кориштење временских елемената како би дочарао атмосферу и унутрашње дилеме ликова: јака киша, снажна врућина, хладни вјетар, снијег и магла...

Куросава је освајао награде на свим свјетским фестивалима - у Кану у Венецији у Берлину, два пута је добио "Оскара" за страни филм...

Данас га филмофили сматрају најбољим азијским и једним од најбољих аутора у историји филма.