ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

 

БАЊАЛУКА, 9. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

 

Обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања, чији је организатор Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратовања, присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и делегација Народне скупштине Републике Српске

Програмом је предвиђено да у 10.30 часова у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи буде служен парастос за све погинуле Србе у НАTО агресији на Републику Српску.

У 11.00 часова на мјесном гробљу Грлица биће положено цвијеће на споменик првим жртвама НАTО бомбардовања у Српском Сарајеву, док је духовни програм и обраћање званичника планирано у 12.00 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Министар Милуновић изјавио је раније да је током НАТО бомбардовања убијено 46 војника и више од 50 цивила, рањено је 98 војника, док је више од 120 цивила задобило теже или лакше повреде.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 "томахавк" ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, операција под кодним називом "Намјерна сила", било је изазвано наводним дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

Милуновић је рекао да је Војска Републике Српске, и поред тога што је НАТО против ње употријебио најсавременију технику, оборила осам авиона, велики број оштетила, те срушила три хрватска авиона.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.

Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Он је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАTО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: