ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

АМЕРИКАНЦИ "ТОМАХАВЦИМА" ГАЂАЛИ КРАЈИНУ И БАЊАЛУКУ

 

БИЈЕЉИНА, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - НАТО снаге, предвођене САД, 10. септембра 1995. године почеле су да гађају српске војне и цивилне циљеве у околини Бањалуке крстарећим ракетама "томахавк".

 

Овај напад Американаца са брода "Нормандија" у Јадранском мору, уз масовна бомбардовања из авиона радиоактивном муницијом и артиљеријске ударе Снага за брзо реаговање НАТО пакта, био је директна помоћ муслиманским и хрватским снагама у БиХ у намјери да преокрену ток рата.

Никада доказана оптужба на рачун Војске Републике Српске /ВРС/ да је по други пут гађала пијацу Маркале у Сарајеву послужила је као један у низу изговора за масовне нападе на Србе.

Осам земаља НАTО-а, предвођених САД, бомбардовале су општине широм Републике Српске, од Херцеговине, преко Сарајевско-романијске регије и источног дијела Српске, па до општина у западној Крајини.

На подручје Републике Српске бачено је више од хиљаду авио-бомби и крстарећих ракета, а НАТО је употријебио и осиромашени уранијум од чијих посљедица и данас умиру грађани Српске.

Више десетина цивила и војника убијено је током НАТО агресије.

Гађани су сви могући војни објекти ВРС, али и цивилни циљеви који су се налазили у близини.

ВРС је срушила неколико авиона земаља НАТО-а /званично НАТО је признао два обарања, а незванично - оштећено је више авиона ове алијансе/.