ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

ЖРТВЕ ЗАСЛУЖУЈУ ДА СЕ ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБИЉЕЖИ ЊИХОВО СТРАДАЊЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац захвалио је Влади Републике Српске и Одбору Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова на прихватању његовог приједлога да се 9. септембар обиљежава као Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања.

 

"Желим да захвалим свима који су учествовали у реализацији ове иницијативе, посебно новинарима и уредницима Срне, који су прошле године покренули ову причу и објавили серију текстова о посљедицама НАTО агресије на Републику Српску", истакао је Кошарац.

Он је у изјави за Срну нагласио да војне и цивилне жртве злочиначког НАTО бомбардовања осиромашеним уранијумом, чије посљедице становници Републике Српске и данас осјећају, заслужују да се достојанствено и под окриљем институција Републике Српске обиљежи њихово страдање.

Кошарац је подсјетио на чињеницу да је, бомбардовањем Републике Српске током 1994. и 1995. године, НАTО први пут од оснивања те алијансе, употријебио војну силу.

"Срби су били прве жртве НАTО агресије и употребе војне силе без одлуке Уједињених нација. Tо никада не смијемо заборавити, баш као ни чињеницу да је на војне и цивилне објекте бачено готово три тоне осиромашеног уранијума, што је злочин без преседана. Данас, када расправљамо о НАTО интеграцијама, сваки српски политичар треба да се сјети ових чињеница, као и одредаба Резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности", поручио је Кошарац.

Он је додао да жртве НАTО агресије и њихове породице заслужују правду, адекватну казну за злочинце и одштету земаља чланица НАTО-а.

"Најмање што институције Републике Српске очекују јесте примјерено извињење држава чланица НАTО-а због злочина који је овдје почињен над цивилним становништвом. Умјесто извињења ми имамо политички притисак и уцјене да се по сваку цијену иде даље у процесу НАTО интеграција. Tакви притисци и уцјене неће дати никакве резултате", поручио је Кошарац.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској је 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Он је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАTО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.