ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/09/2019

МИЛУНОВИЋ: НИКАД НИ У ЈЕДАН ВОЈНО-ПОЛИТИЧКИ САВЕЗ БЕЗ СРБИЈЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас у Источном Сарајеву да Срби и Српска никада неће бити ни у једном војно-политичком савезу у којем нема Србије.

 

"Зар треба да приступимо НАТО-у који евентуално може да поново нападне нашу браћу Србе и да ми будемо у униформама са супротне стране? Не можемо да упаднемо поново у историјску замку у коју је упао српски народ у скорашњој историји за вријеме аустроугарске окупације. То нећемо никада дозволити", рекао је Милуновић на духовној академији поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.

Милуновић је истакао да Војска Републике Српске није НАТО-у пружила повод за напад, али су га они сами нашли инсценирајући страдање цивила на сарајевској пијаци Маркале, након чега су бомбардовали њене положаје.

"Инсценирали су и оно што се десило у Тузли, за шта су независни експерти из неколико земаља утврдили да страдање цивила у том граду није проузроковала хаубичка граната, него експлозив постављен на лицу мјеста", рекао је Милуновић.

И градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је повод за НАТО бомбардовање Републике Српске била лажна теза да су Срби бомбардовали пијацу Маркале.

"До данас не постоје ни институције, ни појединци који су доказали да су Маркале бомбардоване са српских положаја", нагласио је Вуковић.

Према његовим ријечима, иако су бомбардовани и остали дијелови Републике Српске, највише је на удару било тадашње Српско Сарајево.

Он сматра да обиљежавање НАТО агресије у наредном периоду треба да буде на вишем нивоу него ове године.

"Дужни смо да обиљежавање егзодуса сарајевских Срба и НАТО бомбардовања Републике Српске подигнемо на још виши ниво", истакао је Вуковић.

Вуковић је захвалио Новинској агенцији Републике Српске - СРНА и предсједавајућем Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташи Кошарцу, који су својом упорношћу допринијели да данашњи датум буде обиљежен на нивоу Републике Српске, како и приличи.

Он је ријечи захвалности упутио и министру Милуновићу, јер су за вријеме његовог мандата многи догађаји, који су важни за Источно Сарајево, уведени у ред обиљежавања на највишем нивоу Републике Српске.

Вуковић је захвалио и љекару Славку Ждралу, који је са колегама са подручја Источног Сарајева и у сарадњи са чувеним хирургом из Србије Даницом Грујичић, оформио озбиљан тим који коначно има институционални капацитет и биће финансиран од Владе Србије, а чији задатак је да одговоре на питања колика ће штета од НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом бити у наредном периоду.

Директор болнице "Жица" на Илиџи код Сарајева из периода одбрамбено-отаџбинског рата, љекар Милан Пејић рекао је да је НАТО агресија на Републику Српску била борба Давида и Голијата.

"У том периоду, од 30. августа до 9. септембра, погинуло је 11 бораца и цивила. За то вријеме имали смо 35 рањених на разним мјестима - бораца, цивила, дјеце...", навео је Пејић.

Пејић је указао и на катастрофалне посљедице по становништво од бомбардовања пројектилима са осиромашеним уранијумом.

У оквиру академије, којој је у сали Културног центра Источно Ново Сарајево присуствовао велики број посјетилаца, одржан је и пригодан културно-умјетнички програм.

Данас је први пут да је званично обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.