ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти10/09/2019

ПОЛОЖЕН ВИЈЕНАЦ НА "МАЛОМ ЗЕЈТИНЛИКУ"

 

СОКОЛАЦ, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Соколачко Удружење ратних војних инвалида обиљежило је данас први пут Дан ратних војних инвалида Републике Српске, а тим поводом положен је вијенац на централни крст на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик".

 

Предсједник овог удружења Миленко Капуран рекао је Срни да су чланови овог удружења, у некој мјери, задовољни односом државе према њима, али да има доста ствари које могу бити поправљене.

Капуран је истакао да је добро што је исплата инвалиднина редовна и указао да би са представницима власти могло бити разговарано о повећању.

"Путем Савеза ратних војних инвалида Српске затражили смо да ресорном министарству буде упућен захтјев за повећање инвалиднина за 10 одсто и да у републичком буџету за наредну годину буду планирана средства за ту намјену", изјавио је Капуран.

Он је истакао да је Удружење на Сокоцу основано прије двије и по године, а да још нису добили просторије за рад, иако им је то локална управа обећала.

"Тешко се помирити са чињеницом да сва удружења грађана имају просторије за рад, само Удружење ратних војних инвалида још нема", указао је Капуран.

Капуран је подсјетио да је Удружењу из општинског буџета одобрено 4.500 КМ и додао да очекују да тај износ буде буде уплаћен, како би ријешили неколико битних питања ове категорије становништва.

Он је указао да функционисање Удружења углавном помаже неколико појединаца-донатора и Савез ратних војних инвалида Српске, односно Фонд за професионално запошљавање и рехабилитацију из Приједора.

Капуран је нагласио да је побољшан начин рјешавања ортопедских помагала и начин стамбеног збрињавања ратних војних инвалида до четврте категорије, за шта одговарајуће комисије већ сређују документацију.

Он је навео да је према процјенама Удружења, око 1.000 ратних војних инвалида у Републици Српској стамбено незбринуто.

Према његовим ријечима, око 30 ратних војних инвалида на Сокоцу, који то питање нису до сада ријешили, предали су захтјев за стамбено збрињавање у општинској служби за борачко инвалидску заштиту.

"Удружење је ових дана за своје чланове организовало одлазак на освештање Спомен-музеја на Старом Броду на Дрини, што је једна од активности након дужег затишја због недостатка средстава", рекао је Капуран.

Члан овог Удружења Момир Томић, подсјетио је да су ратни војни инвалиди на Сокоцу међу првима основали Удружење, које је било једно од најактивнијих у Српској, али су 1998. донијели одлуку да замрзну свој рад и прикључили се општинској Борачкој организацији ради заједништва и јединства ових категорија.

Томић је додао да су у оквиру општинске Борачке организације дјеловали као одбор, те да су због незадовољства рјешавањем њихових животних питања прије двије и по године одлучили да обнове рад Удружења ратних војних инвалида Соколац.

Он је оцијенио да не постоји разлог за незадовољство и љутњу међу људима у борачким организацијама, гдје је чланство добровољно и које су организоване управо зато да би борачке категорије, у сарадњи са представницима власти, рјешавале своја егзистенцијална питања.

"Нама је циљ, јер смо сви као један, у смислу бораца и страдалника, да не правимо разлику између себе, да се окупљамо, дружимо и евоцирамо успомене кроз оваква удружења", истакао је Томић.

Томић је рањен 1992. године на ратишту између Хан Пијеска и Жепе, када је имао 24 године. Данас са породицом живи од инвалидске пензије на Сокоцу, очекујући да му заједница помогне у рјешавању неколико егзистенцијалних питања.

Удружење ратних војних инвалида на Сокоцу основано је прије двије и по године, с циљем бољег рјешавања проблема ове борачке категорије и броји око 40 чланова.