ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/09/2019

ЧЛАНОВИ "ДАУН СИ ЦЕНТРА" БАЊАЛУКА ВЕЧЕРАС У ДАУНОВОМ КАФЕУ У ЗАЈЕЧАРУ

 

БЕОГРАД, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Чланови "Даун си центра" Бањалука, који учествују на Међународном инклузивном фестивалу дјечијег и омладинског стваралаштва "Арт зона за све" у Зајечару, данас касно послије подне биће конобари у у Дауновом кафеу, а сутра ће извести представу "Мали принц", најављено је из Представништва Републике Српске у Београду.

 

Према програму, у Дауновом кафеу, као конобари радиће шест чланова Дауновог центра Бањалука који су завршили други ниво обуке "Паин" током радно-рехабилитационог програма у Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица".

Сутра у 12.00 часова у сали Регионалне агенције за развој источне Србије, на трибини о социјалном предузетништву, психотерапеут Зоран Јелић, управник Даун синдром центра Бањалука, презентоваће рехабилитациони програм "Паин", чији је циљ да се особе са Дауновим синдромом осјете друштвено корисним, да им се да право на самоизбор, за стварање личног идентитета, да се радно оспособе и социјално интегришу.

Истог дана, у 20.00 часова у Дјечијем центру у Зајечару полазници школе глуме за особе са Дауновим синдромом извешће представу "Мали принц".

Међународни инклузивни фестивал дјечијег и омладинског стваралаштва "Арт зона за све" од данас до 13. септембра одржава се у Зајечару.

Организатор прве школе глуме за особе са Дауновим синдромом у Републици Српској је "Даун си центар" Бањалука, а води је Александра Спасојевић, глумица и редитељ из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Представа "Мали принц" премијерно је изведена 8. септембра у Бањалуци, а посвећена је Арију Ливнеу, једном од заслужних што Даун синдром центар Бањалука постоји и опстаје.

Наступ у Зајечару чланови бањалучког центра за особе са Дауновим синдромом посветили су Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица".

У саопштењу се наводи да Представништво Републике Српске у Србији од почетка подржава активности "Даун си центра" из Бањалуке на успостављању сарадње са сродним организацијама и институцијама у Србији, као и све друге активности везане за ову сарадњу у циљу помоћи особама са Дауновим синдромом.

Уз подршку Представништва, у јануару ове године потписан је споразум о сарадњи између Удружења Даун синдром из Београда, "Даун си центра" из Бањалуке и Центра за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом Нови Београд.

Представништво је подржало Недељу Дауновог синдрома Београд–Бањалука, која је одржана у марту ове године у оганизацији "Даун си центра" из Бањалуке, Удружења Даун синдром из Београда и Центра за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом Нови Београд.