ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/09/2019

ГЛАС СРПСКЕ ДАЛЕКО СЕ ЧУО КРОЗ "ДАНЕ СРПСКЕ У СРБИЈИ"

 

БЕОГРАД, 10. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација "Дани Српске у Србији" ове године била и више него успјешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

 

Обраћајући се окупљенима на затварању манифестације у Народном позоришту, међу којима су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, те министри и бројне јавне личности, Цицовић је додао да су то утисци који су сабрани из 21 града Србије.

Цицовић је истакао да су за више него успјешно представљање Српске у Србији заслужни, прије свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

Он је нагласио да то обавезује да се сљедеће године покуша надмашити све што је до сада урађено у оквиру ове манифестације, те напоменуо да 2020. године Република Српска слави 28 година постојања и 25 година међународног признања Дејтонским споразумом.

"У увјерењу да нећемо изневјерити ваша и наша очекивања и нашу и вашу Републику Српску и Србију, ја вам се још једном захваљујем што сте и ове године били са нама и тако и лично допринијели успјешности представљања Српске у Србији ове године", додао је он.

Према његовим ријечима, похвала српској земљи, народу и језику, чиме је започета овогодишња манифестација "Дани Српске у Србији", за ових седам дана чула се и прихватила кроз 24 различита програма и слила у исту жељу.

"То је жеља да волимо и чувамо и своју земљу, свој народ и језик онако како нам је поручио Вук Стефановић Караџић: `Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти`. Живјела Република Српска! Живјела Србија", поручио је Цицовић.

У умјетничком дијелу програма приређен је концерт Бањалучке филхармоније. Дириговаће Весна Шоуц-Тричковић, а као солисти наступиће оперски пјевачи - сопрани Снежана Савичић-Секулић и Дуња Симић, те баритон Васа Стајкић.

Завршног дана манифестације "Дани Српске у Србији", данас је у Пожаревцу у Центру за културу првак Београдског драмског позоришта, глумац Слободан Ћустић извео монодраму "О глуматању".

У Сремској Митровици у Библиотеци "Глигорије Возаревић" одржано је књижевно вече писаца из Републике Српске, гдје су се представиле Јованка Стојчиновић Николић и Ранко Павловић.

Манифестација "Дани Српске у Србији" свечано је отворена 4. септембра у Народном позоришту у Београду у присуству званичника Српске и Србије.

Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године путем занимљивих програма представи културу, умјетност, науку, просвјету и привреду Републике Српске, ове године је имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији - од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.