ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/09/2019

НОВА КУЋА ЗА "ПРВУ ЖЕНУ ИСТОЧНОГ ДЕЛА КОСОВСКЕ КАМЕНИЦЕ"

 

Млади Кололечани, пуни поштовања "према првој жени целог источног дела Косовске Каменице", покренули су иницијативу да се најдражој професорици Звездани Николоћ и њеним синовима изгради нова кућа, а стари дом Николића реновира и претвори у неки вид "заштићеног културног блага".

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

КОСОВСКА КАМЕНИЦА, 11. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Стотињак Срба, међу којима и тринаесторо дјеце школског узраста, преживјело је двадесетогодишњу изолацију, немаштину и страдање у селу Кололеч, петнаестак километара удаљеном од Косовске Каменице.

Живи и заборављени од људи, уздајући се у себе и комшију, ови Срби, ослоњени на административну линију са централном Србијом у рејону Врања и Бујановца, истрпјели су "зулум" тежи од оног који су преживјели Срби у Поморавској регији у вријеме турске власти.

"Ово је село у коме су одвајкада живели Срби домаћини чувајући српско-турску границу. У њему се чува све оно што нас је издвајало и чинило посебним сојем људи", каже за Срну угледни бивши професор ликовне културе Звездана Николић.

Она је шездесетих година прошлог вијека, као свршени студент ликовне академије, дошла у Косовску Каменицу и започела четрдесетдвогодишњу каријеру професора ликовног.

"Потичем из породице која је у Кололеч досељена пре неких три стотине година и данас живим у кући мојих родитеља, која је грађена пре 180 година, кући која сведочи како о трајању породице Николић тако и о трајању нас Срба уз `границу`", истиче Звездана.

Она каже да је "албански зулум" довео једну од најбогатијих српских породица у поморавском крају - Николиће - да спадне на просјачки штап и да сваког тренутка страхује да ће јој се кров куће у којој је рођено педесетак Николића срушити на главу.

Преостали млади Кололечани, пуни поштовања "према првој жени целог источног дела Косовске Каменице", покренули су иницијативу да се најдражој професорици и њеним синовима изгради нова кућа, а стари дом Николића реновира и претвори у неки вид "заштићеног културног блага".

Александар Tрајковић, коме је Николићева била професор ликовног и физичког васпитања, напомиње да му је Звездана била "друга мајка".

"Нас педесетак младих, колико нас је опстало у овом селу, углавном сви ожењени и са децом, настојимо да се нашој најдражој професорки одужимо за оно што је чинила и чини за нас, да старачке дане и изнемоглост због инфаркта који је преживела проведе у новом дому и да се заједно с њом радујемо женидби њеног сина Александра", каже Tрајковић.

Он жали што је стотинак младих људи напустило Кололеч у потрази за бољим животом.

Весна Tрајковић, службеник у српској општини Косовска Каменица, плаши се за будућност не само своје породице већ и свих Кололечана, јер млади колико год жељели да остану у родном селу немају будућности нити имају гдје да "створе динар", изузев на њиви да би прехранили породице.

Николићима ће, како су обећали представници Српске листе и министар за заједнице и повратак у привременим властима у Приштини, за највише мјесец дана бити сазидана кућа површине 62 метра квадратна.

"Tо је поклон, покушај да се одужимо професорки за све оно што је чинила и чини за опстанак наших људи у Кололечу", рече Горан Ракић, предсједник Српске листе, обећавајући да ће учинити све да Звезданин син Александар добије радно мјесто у некој од српских институција.

То је заслужио и Александров брат, активни припадник "Кобри", који, како рече Звездана, док траје албанска власт никада ногом неће крочити на Косово и Метохију.