ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

РУДАРИ ИСЦРПЉЕНИ, ЧЕТВОРИЦИ УКАЗАНА ЉЕКАРСКА ПОМОЋ

 

САРАЈЕВО, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Четири рудара која штрајкују глађу у јамама Рудника мрког угља "Зеница" затражила су љекарску помоћ и збринута су, изјавио је предсједник Самосталног синдиката радника рудника Федерације БиХ /ФБиХ/ Синан Хусић.

 

Он је навео да су рудари уморни и исцрпљени, те изразио бојазан да би, на основу психичког и физичког стања рудара, могло бити и тежих случајева.

"Од јуче у 15.00 часова траје штрајк глађу радника погона Стара јама и Страњани, а од јутрос имамо штрајк глађу и у трећем погону Распоточје. У јамама 150 до 200 рудара", рекао је Хусић.

Према његовим ријечима, јутрос је упућен документ одговорним људима у Влади ФБиХ у којем су поновљени јучерашњи ставови и захтјеви, преносе федерални медији.

Рачуни зеничког рудника су блокирани због нагомиланог пореског дуга, тако да рударима нису исплаћена примања.

Представници синдиката рудара најавили су да би од 13. септембра могли ступити у генерални штрајк уколико им до тада не буду исплаћене зарађене плате.

Самостални синдикат радника рудника ФБиХ саопштио је да остаје при одлуци о ступању у генерални штрајк 13. септембра, а око 200 рудара рудника мрког угља у Зеници и Брези одлучило је да не излази из јаме.