ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/09/2019

ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА ПОРОДИЦИ У СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да институције Републике Српске имају важне мјере и значајна издвајања за подршку породици у цјелини.

 

Цвијановићева је истакла да се мјере односе на подршку за новорођенчад, за треће и четврто дијете, дјечији додатак, подршка незапосленим породиљама, као и на бесплатне уџбенике.

Она је након састанка, на коме је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", рекла новинарима да ће, уз мјере које ће бити спроведене, бити анализиране и оне које су раније сачињене.

Цвијановићева је оцијенила да су демографски развој и популациона политика од изузетног значаја за друштво у цјелини, те да је у научно-истраживачкој студији сачињен преглед стања у области демографске политике и предложене опште мјере за унапређење стања у овој области.

Научноистраживачку студију "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера" је, на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, израдио експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.

Састанку су осим Цвијановићеве, присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади који чине Савјет за демографску обнову, те чланови експертског тима.

Студија представља преглед стања у области демографске политике у Српској, као и приједлог општих мјера за унапређење стања у овој области, које би требало да буду предмет реализације надлежних институција Републике Српске.

Чланови експертског тима су најистакнутији стручњаци из области демографије, репродуктивног здравља и социјалне заштите Бранислав Ђурђев, Мирјана Рашевић, Мирјана Бобић, Милимир Мучибабић и социолог Јованка Вуковић.