ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

ПОЛУЧАСОВНА ОБУСТАВА РАДА У ВРТИЋИМА И ШКОЛАМА

 

САРАЈЕВО, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Просвјетни радници у вртићима, основним и средњим школама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ одржали су данас получасовни штрајк упозорења у знак солидарности са колегама из Унско-санског кантона који су у генералном штрајку од 2. септембра, односно од почетка нове школске године.

 

Обустава рада одржана је од 10.30 до 11.00 часова, када је у већини школа велики одмор, како ученици не би били оштећени, а у школама гдје у то вријеме није велики одмор ученици и наставници су тих 30 минута провели у учионици, али се наставни процес није одвијао.

За вријеме штрајка упозорења у вртићима активносити су редуковане, при чему су дјеца била збринута, пренијели су федерални медији.

Уколико не буде пронађено рјешење и Влада Унско-санског кантона не одлучи да преговара с просвјетним радницима, синдикати који заступају просвјетне раднике у ФБиХ најавили су да ће размотрити опцију генералног штрајка на нивоу Федерације.

Од Владе Унско-санског кантона просвјетари траже поштовање колективног уговора за запослене у образовању, што значи да мора бити обезбијеђена основица за плате која је била дефинисана и усвојена, а која се крши од септембра 2018. године до данас, те исплату разлика на плате у том периоду.