ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/09/2019

СРПСКА ЛИСTА: ЦИК МОРА ОМОГУЋИTИ СРБИМА ДА ИСКОРИСTЕ ПРАВО ГЛАСА

 

КОСОВСКА МИTРОВИЦА, 11. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Српске листе Горан Ракић апеловао је данас на све међународне субјекте да, притиском на Централну изборну комисију /ЦИК/ самопроглашеног Косова, омогуће Србима који немају косовска документа да искористе право гласа на предстојећим парламентарним изборима, како су то чинили на свим претходним.

 

Он је, поводом одлуке ЦИК-а да право гласа на ванредним парламентарним изборима на Космету 6. октобра могу искористити само лица која имају косовска идентификациона документа, упозорио да ЦИК мора да буде независна институција која ће поштовати законе.

"ЦИК се дрско дрзнуо да прекраја вољу српског народа и пред очима свих међународних организација, противно закону, ускратила је Србима право да на дан гласања користе српска документа ради идентификације на бирачким местима", упозорио је Ракић у ванредном обраћању новинарима у Косовској Митровици.

Он је подсјетио да је од потписивања Бриселског споразума 2013. године на снази Закон о изборима чијим је чланом 90 јасно речено да се као потврда за идентификацију бирача могу користити сва важећа документа - лична карта, пасош и друга документа на основу којих се може извршити идентификација бирача, без обзира ко их је издао.

"Очигледно из страха од несумњиво огромне подршке грађана коју има Српска листа, а у намери да помогне `приватним Србима` Приштине, ЦИК је противзаконито донио упутство којим се онемогућавају Срби да искористе бирачко право", рекао је Ракић.

Он је напоменуо да је једино Српска листа упутила жалбу на ову одлуку.

"Српска листа се апсолутно противи овој одлуци ЦИК-а и о свом ставу и противљењу упознали смо претходних дана све међународне организације и амбасаде које морају хитно реаговати и спречити злоупотребу изборног процеса", рекао је Ракић.

Право гласа на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији 6. октобра имаће 1.972.466 бирача, саопштио је ЦИК самопроглашеног Косова.

Са бирачког списка је избрисано 33.779 бирача који су умрли или су се одрекли "држављанства" самопроглашеног Косова.

Кандидатске листе у име српске заједнице поднијели су Српска листа са 17 кандидата, коалиција "Слобода" са осам, Самостална либерална странка са 13 и Партија косовских Срба са осам кандидата.