ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

"БАЊА ВРУЋИЦА" - УСПЈЕШАН ПРИМЈЕР ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

 

ТЕСЛИЋ, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Здравствено-туристички центар "Бања Врућица", који биљежи позитивне резултате, запошљава 400 људи, редовно извршава обавезе према радницима и држави, представља позитиван примјер приватизације и треба га унапређивати.

 

Она је нагласила да је "Бања Врућица" примјер како институције и приватни сектор могу добро заједно функционисати.

Цвијановићева је истакла да је "Бања Врућица" на европском тржишту и може ићи раме уз раме и са неким много већим бањским центрима, који су деценијама уживали неку другу врсту подршке или су на развијенијим просторима.

Цвијановићева, која у Теслићу присуствује свечаној академији поводом вијека Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица", рекла је новинарима да је поносна што се данас у миру и слободи може причати о даљем развоју и напретку Републике Срспке.

"Обиљежавамо вијек постојање овако важног ресурса и поносна сам на све што је овдје урађено, знајући да је посебно за вријеме рата и након рата овдје било и девастирано подручје. Требало је много уложити, одређени ресурси су изгубљени, потенцијали и капацитети људи су биле негдје другдје, није се могло пословати адекватно", изјавила је Цвијановићева и додала да је требало све то реновирати и напревити модерно здање.

Она је нагласила да је "Бања Врућица" ресурс и Теслића и Републике Српске, а у неком претходном периоду била је ресурс цијеле бивше Југославије.

Здравствено-туристички центар "Бања Врућица", који ове године обиљежава стотину година од оснивања, промовисао је 6. септембра монографију о свом историјату, као и "Вибер" стикере са мотивима Бање.

У монографији "Бања Врућица - вијек у служби здравља", аутора Бојана Стојнића, наводи се да су 1925. године током каптаже бањских извора пронађени златник и огрлица из римског периода, што је потврда да је и у том периоду била позната љековитост термоминералне воде са овог подручја.