ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/09/2019

ДЕЦЕНИЈАМА ТРЕБА ЧЕКАТИ ВИДЉИВЕ РЕЗУЛТАТЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Демограф Милимир Мучибабић изјавио је вечерас да би на видљиве резулате који су изложени у студији о демографском развоју и популационој политици Републике Српске, под условом да се одмах почне примјењивати, требало чекати деценијама.

 

Истичући да је тему рјешавања демографских проблема покренула предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и да се у њу укључила Влада, Мучибабић је нагласио да побољшање демогафске ситуације није само питање за институције, већ за све у друштву.

"Сматрам да је прича која се зове демографија уједно и тест за патриотизам и не може рјешити само институционалним материјалним издвајањем. То вишевалентан проблем чије рјешење тражи, у првом реду, промјену вриједносног кода", рекао је Мучибабић за АТВ.

Он каже да је потребно промијенити садашњу матрицу вриједности, према којој је појединац мјера свих ствари, те враћање вриједностима породице.

Мучибабић, који је и сенатор Републике Српске, навео је да се демографски проблем не јавља само у Српској, већ и Европи, а посебно је изражен на Медитерану.

У Палати Републике Српске данас је одржан састанак на којем је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједника Српске Жељке Цвијановић сачинио експертски тим којим је руководио Професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Драшко Маринковић.