ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/09/2019

СРПСКИ МИНИСТРИ У САВЈЕТУ МИНИСТАРА У ТЕХНИЧКОМ МАНДАТУ ДА ПОДНЕСУ ОСТАВКЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да би било одговорно према Републици Српској да министри из реда српског народа у Савјету министара у техничком мандату поднесу оставке, јер су сада на тим позицијама у служби Бошњака.

 

"Управо се они данас користе за имплементацију политичких циљева Бошњака. Бошњаци бирају оне са којима могу да раде, па су тако изабрали /Жељка/ Комшића у Предсједништво, а /Мирка/ Шаровића у Савјет министара. Ми сматрамо да је једино национално одговорно да се престане са том праксом и да они /српски министри у Савјету министара у техничком мандату/ поднесу оставке", каже Кошарац.

Он је за РТРС синоћ истакао да не може на тај начин да функционише Савјет министара јер тако има антидејтонско дјеловање.

"За нас је веома важно да се вратимо у оквире Дејтонског споразума, то је наш кључни политички циљ. На овај начин они дозвољавају да се развијају такве политичке тенденције које ће бити против интереса Републике Српске. То се мора зауставити", нагласио је Кошарац.

Кошарац је напоменуо да се фактура за неформирање власти на нивоу БиХ не може испоставити СНСД-у, већ да то питање треба поставити политичким структурама из Сарајева, прије свега СДА.

Он је истакао да су до застоја у примјени изборних резултата довели чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић и неконституисању комисије за припрему избора предсједавајућег Савјета министара БиХ.

"Нигдје не пише, ни у Уставу, нити у иједном закону, да је Годишњи национални план за НАТО /АНП/ услов за формирање Савјета министара. То је њихов превод, њихових политичких потреба и потпуно је јасно да су они извршили блокаду тиме што су испоставили АНП као услов", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, све то има за циљ да се дестабилизују политике СНСД-а и његових коалицијоних партнера, а које су базични политички циљеви Републике Српске и гдје је АНП одбачен и као услов и као садржај, с обзиром на чињеницу да су институције Републике донијеле одлуку о њеној војној неутралности.

"Не поштује се изборна воља грађана Републике Српске тиме што се изборним побједницима из Српске онемогућава улазак у заједничке органе власти. Они који негирају уставни капацитет и изборну вољу грађана Српске, с тим морају престати", нагласио је Кошарац.

Кошарац каже да у СНСД-у нису оптерећени тиме што не чине структуру власти на заједничком нивоу.

"Оптерећени смо тиме да очувамо уставни капацитет Српске, да се поштује изборна воља грађана Републике Српске и да онемогућимо антидејтонско дјеловање било којих политичких структура потпомогнутих појединим амбасадама", истакао је Кошарац.