ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/09/2019

ВЕТЕРАНИ "ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ" И "БОРЦА" ОДИГРАЛИ ХУМАНИТАРНИ МЕЧ

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Бањалуци је данас, у оквиру кампање "Дјеца нам се рађала", у организацији истоимене фондације, одиграна хуманитарна ревијална фудбалска утакмица ветерана београдске "Црвене звезде" и бањалучког "Борца" с циљем подизања свијести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

 

Легенде београдске "Црвене звезде" савладале су асове бањалучког "Борца" и Републике Српске резултатом 3:0.

У првом ревијалном сусрету екипа љекара Универзитетског клиничког центра надиграла је тим новинара "Семда сила" са 2:0.

Први меч почео је ударцем који су заједнички извели легенда "Црвене звезде" Драган Џајић и предсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић на Градском стадиону у Бањалуци.

Владо Ђајић је рекао да борба против бијеле куге мора бити приоритет сваког појединца, али и цијеле Републике Српске.

"Није важан резултат, већ да побиједи нешто добро, лијепо и позитивно. Сви смо се окупили овдје јер имамо заједнички циљ, а то је подизање свијести о значају наталитета у Републици Српској", истакао је Ђајић.

Кампању "Дјеца нам се рађала" становници Српске могу подржати позивом на хуманитарни број 1432 и тако донирати једну КМ као допринос повећању наталитета. Овај број у функцији је до краја септембра.

Кампању су присуством утакмицама подржали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.

Хуманитарно-фудбалски спектакл у Бањалуци пратио је велики број гледалаца, а међу ветеранима "Звезде" били су и легенде овог спорта Драган Џајић, Станислав Караси, Милош Шестић, Милко и Бошко Ђуровски, Владимир Петровић Пижон.

Данашњем догађају допринос су дале и бројне естрадне звијезде, које су наступиле бесплатно.

Из Фондације "Дјеца нам се рађала" указују да је стопа наталитета у Српској у константном паду, а да је од 2011. године број живорођених пао испод 10.000.

"За протеклих 20 година, у периоду 1996-2016, рођено је укупно 239.669 дјеце, истовремено је умро 281.741 становник, па је природни прираштај негативан за 42.072 становника. Само на основу негативног природног прираштаја број становника Републике Српске за 10 година смањио се за 3,6 одсто", навели су из ове фондације.