ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/09/2019

БОРБА ПРОТИВ БИЈЕЛЕ КУГЕ - ПРИОРИТЕТ ПОЈЕДИНЦА И ДРЖАВЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић рекао је да борба против бијеле куге мора да буде приоритет сваког појединца, али и цијеле Републике Српске.

 

"Од званичника Републике Српске јуче смо чули да су кренули у борбу против бијеле куге са јасном пронаталитетном политиком, међутим, у ту борбу се морамо укључити сви", рекао је Ђајић у Бањалуци на званичном почетку кампање "Дјеца нам се рађала" у организацији истоимене фондације.

Он је истакао да је у кругу вриједности модерног човјека све мање простора за дјецу и породицу, те да морамо бити одлучни да то не дозволимо у Републици Српској.

"Модерно тржиште рада радије прихвата слободног човјека без породице да све своје вријеме посвети бизнису, због тога морамо бити одлучни да у нашој држави то не дозволимо у толикој мјери, него да приоритет дамо правим вриједностима - породици, дјеци, љубави и хуманијем односу међу људима", нагласио је Ђајић.

Он је навео да према густини становништва на километар квадратни у Словенији живи 103, Србији 90, Хрватској 75, Федерацији БиХ 90, а у Републици Српској тек 40 становника.

"Према оцјени стручњака, на овом простору може да живи око три милиона становника, а нас је тек један милион", упозорио је Ђајић.

Он је захвалио званичницима Републике Српске, градоначелницима, начелницима, представницима СПЦ и политичких партија што су дошли на градски стадион, те замолио присутне да дају свој допринос и позову број 1432 како би подржали кампању "Дјеца нам се рађала".

Првом ревијалном утакмицом - између екипа љекара Универзитетског клиничког центра и новинара "Седма сила" на градском стадиону у Бањалуци данас је званично почела кампања "Дјеца нам се рађала", у организацији истоимене фондације, с циљем подизања свијести о значају повећања наталитета у Републици Српској.