ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/09/2019

ДАМИР КРСТИЧЕВИЋ ИЗМИЧЕ ПРАВДИ

 

БЕОГРАД, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Београдски адвокат Душан Братић, који је у јануару поднио кривичну пријаву српском Тужилаштву за ратне злочине против актуелног министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића због масакра у акцији "Маестрал" 1995. године, изјавио је да, према његовим сазнањима, Тужилаштво није предузело готово ништа.

 

"Према мојим сазнањима, Тужилаштво за ратне злочине, осим што се упознало са наводима и подацима из кривичне пријаве, није предузело ни прикупљање потребних обавештења ради оцене да ли ће спровести истрагу, а камоли да је предузело доказне радње", рекао је Братић за београдску "Политику".

Замјеник тужиоца за ратне злочине Василије Сератлић рекао је да се Тужилаштво води предмет за злочин селу Бравнице код Јајца у септембру 1995. године и да се он налази у предистражном поступку, рекао је замјеник тужиоца .

Сератлић је за београдску "Политику" рекао да Тужилаштво предузима неопходне радње, али није прецизирао шта је у вези са пријавом, јер, како је објаснио, закон не дозвољава да се износе у јавност детаљи предистражног поступка.

Некадашњи командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске, актулени министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић командовао је јединицом која је напала аутобус у избјегличкој колони у селу Бравнице 13. септембра 1995. године и усмртила 81 српског цивила, међу којима је било осморо дјеце.

Током заједничке војне операције хрватских и бошњачких снага "Маестрал", која је трајала од 8. до 17. септембра 1995. године, убијено је 655 и прогнано око 125.000 српских становника Републике Српске.