ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/09/2019

ФЕДЕРАЛИЗАМ ЈЕДИНО МОГУЋЕ УРЕЂЕЊЕ ЗА БиХ

 

САРАЈЕВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је модел грађанске државе који предлаже бошњачка страна апсолутно непримјењив, јер је БиХ етнички подијељена земља којом се једино може управљати кроз федерализам.

 

"Игра на карту бројности и `грађанства` како би се обезбједила доминација једног народа је неприватљива и ризична за БиХ", рекао је Човић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Истичући да три конститутивна народа морају бити равноправна, Човић је рекао да без конститутивности и равноправности Хрвата нема ни БиХ.

"Догоди ли се да хрватски народ нестане са политичке сцене, бојим се да ће тада бити отворен пут за подјелу БиХ између друга два народа", рекао је Човић.

Он сматра да споразум о формирању власти који су осим њега потписали и лидери СНСД-а Милорад Додик и СДА Бакир Изетбеговић није пропао и да је потребно радити и стварати амбијент да буде спроведен у цјелости, јер је сачињен од седам до осам кључних елемената за функционисање БиХ.

"Након договора, бошњачка, односно, сарајевска политика искорачила је и створила кризу, увјерена да ће тако зарадити поене. Очекивали су снажне реакције, које су изостале. Зато им не преостаје ништа друга него да формирају власт", рекао је Човић.

Према његовим ријечима, условљавање формирања власти Годишњим националним планом /АНП/ само је алат за блокаде, јер је ријеч о техничком питању које се намеће као политичко.

Човић је нагласио да је избор два члана Предсједништва бошњачким гласовима пораз за цијелу БиХ, а не само Хрвата, који тамо немају свој глас, и зато је потребно БиХ устројити на начин да се сва три конститутивна народа артикулишу у један глас.

Он каже да ХДЗ БиХ води крајње уравнотежену политику између политичког Сарајева и Бањалуке, те да ће тако бити настављено и у будућности.

"Нећемо се никоме правдати, него тражити пут да стабилизујемо БиХ. Наша је филозофија промишљања уређена правна земља. Само у таквој БиХ најмалобројнијем народу ће бити добро", наводи Човић.

Он је истакао да је БиХ већ постала "хот спот" за мигранте, јер не постоји инфраструктура и администрација која се може носити са тим проблемом.