ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/09/2019

ИЗЕТБЕГОВИЋ ОПТУЖЕНЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА НАЗВАО "УГЛЕДНИМ КОМАНДАНТИМА"

 

САРАЈЕВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас на Конгресу странке у Сарајеву да су Атиф Дудаковић и Сакиб Махмуљин којима се суди за злочине над српским народом, као и Насер Орић "угледни команданти" тзв. Армије БиХ који пролазе "правосудну голготу" с циљем да буду дискредитовани.

 

Изетбеговић је навео да осим Дудаковића, кога оптужница терети за убиство више од 300 Срба, Махмуљина под чијом командом је био и одред "Ел муџахедин" који је починио најстравичније злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на Возући и Озрену, Орића који је ослобођен злочина над Србима у Подрињу, "правосудну голготу" пролазе и Рамиз Дрековић, Ахмет Сејдић, Драган Викић, Јусуф Пушина.

Он је истакао како су из врха Тужилаштва и Суда БиХ одстрањени Бошњаци, те да је након тога почела кампања хапшења и подизања оптужница против "угледних команданата Армије и МУП-а РБиХ".

"Очигледан циљ је компромитовати угледне команданте у сваком од корпуса Армије БиХ, као и у МУП-у БиХ и тиме доказати да су све стране у рату чиниле исте ствари, да нема битне разлике", рекао је Изетбеговић на Конгресу СДА којем присуствује 1.209 делегата и бројни гости.

Он је оцијенио да је "компромитовање угледних команданата, али и релативизација истине о ратним збивањима" кренула као "политичка и идеолошка контраофназива" након што нису прихваћене хашке пресуде "Прлићу и групи", као и Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу, које је поменуо у свом говору.

Изетбеговић је навео како су најинтензивније од завршетка рата Србија и Хрватска улагале у наоружавање, а да отворена питања, попут демаркације граница, нису рјешавана.

"Оба сусједа су наставила да троше водне ресурсе БиХ без правичне накнаде. Хрватска, упркос опетованим захтјевима Предсједништва и Савјета министара, није вратила имовину наших фирми вриједну милијарде евра", рекао је Изетбеговић.

На Конгресу ће данас бити изабран предсједник и потпредсједници странке, те чланови Главног, Етичког и Надзорног одбора. Изетбеговић је једини кандидат за лидера СДА.

Биће усвојен Статут СДА, као и програмска декларација у којој се, између осталог, наводи да је примарни и дугорочни циљ СДА "република БиХ", афирмација "босанског језика" као "заједничког идентитета свих грађана БиХ", успостављање "врховног суда БиХ", реформа полиције.

Високи функционер СДА Шемсудин Мехмедовић сматра да је декларација прилично радикална, те да су постављени високи циљеви.

"Бојим се да не оборимо мотку у тој великој жељи да остваримо што виши циљ", рекао је Мехмедовић, који каже да је скептик с обзиром на политичку кризу у БиХ и изостанак политичких фактора који БиХ доживљавају као своју.