ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти15/09/2019

У ПРАЊАНИМА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 75 ГОДИНА ОД ОПЕРАЦИЈЕ "ХАЛИЈАРД"

 

БЕОГРАД, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Прањанима, код Горњег Милановца, данас ће бити обиљежено 75 година од операције "Халијард" током које су антифашистичке снаге у Другом свјетском рату спасиле више од 500 америчких и савезничких пилота.

 

Свечаности која ће бити уприличена на Галовића пољу, изнад села Прањани, присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић.

Операција "Халијард" или "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспјешнијих акција у историји ратовања, а том приликом спасено је од заробљавања и могуће смрти више од 500 припадника англоамеричких ваздушних снага које су Нијемци оборили изнад Југославије.

Српским антифашистичким снагама отпора током 1944. и 1945. године командовао је генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић.

Евакуација је вршена са импровизованих аеродрома у руралним областима на подручјима Србије и БиХ.

Оборене савезничке авијатичаре евакуисали су средином 1944. године авијација САД у сарадњи са Југословенском војском у отаџбини и Народноослободилачком војском Југославије.

Због тога је 24. јула 1944. основана Јединица за спасавање ваздухопловних посада, која је евакуисала укупно 5.700 америчких ваздухопловаца, од тога 2.350 из Југославије.

За најуспјешнију појединачну акцију током мисије "Ваздушни мост" сматра се спасавање 417 припадника авијатичарских снага са импровизованог аеродрома у Галовића пољу у селу Прањани 1944. године.

По наредби генерала Михаиловића, почетком марта 1944. године почела је изградња аеродрома, са којег је требало да се врши евакуација америчких авијатичара за Италију. Стотине српских сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године да би изградили импровизовани аеродром за евакуацију.

Прво је евакуисана британска војна мисија на челу са генералом Чарлсом Армстронгом крајем маја 1944. године, а са њима и одређени број савезничких авијатичара. Ова евакуација је уједно значила и да савезници напуштају генерала Михаиловића, а сљедећи талас евакуације био је 10. августа.

У мјесту Коцељева, у Србији, са импровизованог аеродрома, настављена је евакуација америчких авијатичара 17. и 29 септембра 1944. године. Тада је са пилотима одлетио капетан Џорџ Мусулин, а амерички капетан Ник Лалић је остао да се и даље стара о евакуацији авијатичара.

Врховна команда Југословенске војске у отаџбини средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, прелази са својим јединицама из Србије у источну Босну. На планини Озрен у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године било је оспособљено ново узлетиште.

Са овог узлетишта 1. новембра 1944. године у Италију је полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио и капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.

Посљедња евакуација са Озрена обављена је крајем фебруара 1945. године по врло хладном времену. Тада су у два транспортна авиона "Ц-47" у пратњи неколико ловаца евакуисани преостали Американци.

Операција "Брезна" код Никшића из августа 1944. године била је једна од најспектакуларнијих савезничких акција на тлу Југославије током Другог свјетског рата.

Током драматичне битке окупационих снага и партизана, савезници су 22. августа 1944. године авионима успјели да извуку 1.059 рањеника и 17 савезничких ваздухопловаца.