ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/09/2019

ЦРНАДАК: СПРОВОЂЕЊЕМ ДОКУМЕНTА БИО БИ НАРУШЕН МИР НА БАЛКАНУ

 

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак упозорио је да би у БиХ и на Балкану били нарушени мир и стабилност, уколико би СДА покушала да спроведе Програмску декларацију којом је предвиђена "република БиХ" и изразио наду да ће међународна заједница реаговати.

 

Осим што је анидејтонса и антиевропска, каже Црнадак, ова резолуција је и против интереса Срба, Републике Српске, али и БиХ, која може да опстане и функционише само уз унутрашњи договор на бази два ентитета и три конститутивна народа.

Црнадак, који је и потпредсједник ПДП-а, оцијенио је да одавно није било већег удара на Дејтонски споразум и мир у БиХ него што је доношење ове декларације СДА.

Он је додао да је додатна провокација СДА јучерашња порука да ова странка неће одустати од оспоравања имена Републике Српске.

"То је потпуно непотребна радикализација у ионако тешком политичком моменту у земљи. Надам се да ће на ово што смо јуче видјели реаговати и међународна заједница, јер ми овдје треба да радимо тако да се приближимо једни другима", рекао је Црнадак новинарима у Бањалуци.

Он каже да документи као што је резолуција СДА само удаљавају од помирења и међусобног разумијевања.

"Када маштате свашта се може написати. Међутим, ово је стварност и зато се мора прецизно рећи шта би ово значило ако би се покушало спровести", рекао је Црнадак.

На Конгресу СДА синоћ је усвојена Програмска декларација у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.