ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/09/2019

МАРКОВИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА СДА - ПРАВНО И ПОЛИТИЧКИ НИШТАВАН ДОКУМЕНТ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић изјавио је да је Програмска декларацију СДА која предвиђа "републику БиХ" правно и политички ништаван докумен и лош маркетиншки потез странке која је на силазној путањи.

 

Марковић, који је и професор уставног права, рекао је Срни да руководство СДА излазећи са тако тврдим и бомбастичним ставовима, који нису правно утемељени, покушава спасити свој изузетно пољуљани углед код дијела бошњачког бирачког тијела.

"То је странка која се суочава са бројним унуташњим проблемима, са губитком власти у појединим кантонима и која није у могућности да са другим странкама формира власт ни на федералном ни на нивоу БиХ. Сматрам да је то додатно изазивање и распиривање међунационалне нетрпељивости, која и те како шкоди БиХ", истакао је Марковић.

Марковић је напоменуо да је декларација СДА, са становишта уставног права, бесмислена с обзиром на то да је немогуће да у ближој или даљој будућности буде донесен такав устав, јер би то значило да представници једног народа могу наметнути своју вољу представницима друга два конститутивна народа у БиХ.

"То је, према важећем Уставу БиХ, немогуће", рекао је Марковић и додао да је потпуно нејасно како писци и доносиоци декларације мисле да спроведу то што су наумили.

Према његовим ријечима, у Уставу БиХ не постоје никакви механизми на основу којих би био донесен нови устав у којем би БиХ добила три нивоа власти, јер би то значило укидање ентитета и промјену федералног уређења земље.

"Некакво договарање устава `републике БиХ` значи добро познати став СДА који заговара стварање унитарно уређене БиХ, што није могуће јер се ни српске ни хрватске политичке странке са таквим уставним уређењем БиХ не могу сложити", указао је Марковић.

Марковић је посјетио да је постојеће уређење БиХ уписано и у Дејтонски мировни споразум, чији су гаранти сусједне земље, али и најмоћније државе свијета, које такво преуређење не би подржали.

"Како год да се ствар посматра са становишта политике или уставног права, оно што је написано у тој декларације је неизводиво и не представља ништа друго него лош пропагандни потез", закључио је Марковић.