ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/09/2019

ТРГОВСКА ГОРА НЕ МОЖЕ БИТИ ЛОКАЦИЈА ЗА ОДЛАГАЊЕ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА

 

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар инистраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак изјавио је данас да ће на Генералној конференцији Међународне агенције за нуклеарну енергију изнијети став БиХ да се Хрватској не може дозволити да нуклерани отпад одлаже на локацији Tрговска гора на граници са БиХ.

 

Црнадак је истакао да ће на конференцији у Бечу у сриједу, 18. септембра, на којој ће предводити делегацију БиХ, јасно образложити разлоге зашто се то не може дозволити и да је потребно наћи друго рјешење.

"Искористићемо прилику да на конференцији у организацији УН, који је најважнији ауторитет по питању нуклеране безбједности, укажем на овај проблем", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је најавио да ће прије одласка на конференцију разговарати са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић и начелником Новог Града, те указао на значај сарадње на свим нивоима власти.

"Проблем одлагања нуклераног отпада изнесен је прије четири година на форуму Међународне агенције за атомску енергију и евидентиран као међународни проблем у нуклераној области, тако да морамо урадити све што можемо са наше стране да се проблем ријеши на адекватан начин", рекао је Црнадак.

Он каже да нико никоме не може забранити одређене активности, али да се може и треба направити снажан притисак како би се нашла друга рјешења.

Црнадак је оцијенио добром одлуку Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе "Уна", истичући да је то још један аргумент за спречавање Хрватске да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже на локацији Tрговска гора.