ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/09/2019

ЛАЈЧАК: ЈЕДАН НАРОД НЕ МОЖЕ БИТИ ПРЕГЛАСАН

 

САРАЈЕВО, 16. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Ако се жели сачувати БиХ мора бити задржан принцип да један народ не може бити прегласан и избачен из игре јер би то било веома опасно за ову земљу, упозорава предсједавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак.

 

Лајчак наглашава да је прошло вријеме када је одлуке, умјесто политичара у БиХ, доносила међународна заједница и истиче да циљ није наставак неког међународног протектората, већ помоћи да БиХ постане потпуно самостална.

Он је напоменуо да међународна заједница више треба да савјетује и буде медијатор, а мање одлучује.

Лајчак, који је и министар иностраних послова Словачке, рекао је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, да је на овим подручјима постигнут успјех када су САД и ЕУ нашли заједнички језик и наступали координисано.

Он сматра да је добар сигнал именовање Метјуа Палмера за специјалног америчког представника за западни Балкан јер САД имају ауторитет у овом региону.

"С друге стране, ни амерички изасланик не може понудити ништа боље од европске перспективе, тако да именовање Палмера доживљавам као један импулс за ЕУ да се више активира", нагласио је Лајчак.

Он је додао да у Европи није рјешено ни питање миграната, а 2015. године је донесена наивна и штетна одлука о отварању свих граница.

Према његовим ријечима, дошло се у ситуацију да угледни бизнисмен из Турске мора за визу мора приложити 20 докумената, док је, истовремено, свакодневно примано на хиљаде људи, а да се није имало појма ко су они.

"Ми треба да нађемо европско рјешење и БиХ мора бити дио тог рјешења", поручио је Лајчак.