ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/09/2019

ВИДОВИЋ: БУЏЕТ СРПСКЕ У ПЛУСУ ВИШЕ ОД 90 МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да приходи и примици у буџету Републике Српске у првих шест мјесеци ове године износе милијарду и 648 милиона КМ и већи су за један одсто од планираних, док су издаци милијарду и 550 милиона КМ и они су 95 одсто од плана.

 

"Ако погледамо консолидацију буџета за првих шест мјесеци укупни приходи и примици су милијарду и 934 милиона КМ, а издаци милијарду и 842 милиона КМ. То значи да смо у плусу више од 90 милиона КМ", рекла је Видовићева.

Она је синоћ за РТРС рекла да ће се овакво стање у буџету Републике Српске настојати одржати до краја године, и поред тога што Република Српска од УИО БиХ није добила добар дио прихода, око 60 милиона КМ.

"Тај наш ребаланс је, ипак, направљен на бази више прикупљених прихода у домаћој варијанти од директних пореза", истакла је Видовићева.

Она је рекла да су томе допринијеле мјере контроле и сузбијања сиве економије, али и мјере Владе Републике Српске у погледу растерећења привреде чије су посљедице повећање просјечне плате.

Видовићева је напоменула да у директним порезима велики раст имају доприноси, истичући да је за Фонд ПИО прикупљено 39 милиона КМ више у односу на исти период лани, за Фонд здравства 28 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

"Највећи раст остварио је приход од игара на срећу у износу од 41 одсто у односу на исти период лани и за овај период прикупљено је 7,8 милиона КМ више, иако је примјена новог Закона о играма на срећу тек три мјесеца", каже Видовићева.

Говорећи о задужењима Републике Српске, Видовићева је истакла да Српска успјешно извршава све своје обавезе.

"За првих шест мјесеци ове године задужење је било 181 милион КМ за обвезнице и 40 милиона КМ за трезорске записе. Од ових 40 милиона КМ већ смо 20 милиона КМ вратили у јулу, а други дио у септембру. Отплатили смо до сада ино дуга 141 милион КМ и унутрашњег дуга 158 милиона КМ", истакла је министар финансија Републике Српске.

Она је подсјетила да се Српска, према одлуци Народне скупштине, задужује 371 милион КМ, а враћа обавезе од 603 милиона КМ, истичући да Република Српска сваке године више враћа него што се задужује.

Када је ријеч о капиталним пројектима, Видовићева је напомиње да су Републици Српској једини и највећи приоритет инвестиције.

"Морамо покренути инвестиционе циклусе, а ту предњачи енергетски сектор и инфраструктура у смислу изградње путева. Тим покретањем могли бисмо доћи до раста бруто друштвеног производа од пет одсто и сигурна сам да ћемо то у идућој години успјети", истакла је Видовићева.

Она је рекла да је Република Српска захвална Србији што јој помаже, наводећи да је помоћ дошла у неколико грантова који су спроведени кроз пројекте у локалним заједницама.

"Грант од 25 милиона евра који долази из Србије биће имплементиран по локалним заједницама у инфраструктуру и неке производне објекте према потреби", навела je Видовићева.