ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/09/2019

МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЋУТЕ О ЏАФЕРОВИЋУ И ЏИХАД-РАТНИЦИМА

 

БАЊАЛУКА, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Декан бањалучког Факултета за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је да је Шефик Џаферовић, ратни начелник полиције у Зеници, имао информације и требало да зна шта се ради на том подручју, гдје је оперисао одред "Ел муџахедин", те да наложи одређене мјере, али је ослобођен одговорности и сада је на највишој функцији у заједничким органима БиХ.

 

Ћеранић је рекао да међународне организације углавном ћуте о томе.

"Ако би се потпуно расвијетлио долазак страних џихад-ратника у БиХ /у протеклом рату/, који су дошли преко Загреба, онда би се открили прсти страних обавјештајних служби и оних ко им је то омогућио, упркос ставу УН да су ти ратници и оружје непожељни", рекао је Ћеранић данас Срни.

Он је истакао да је то разлог ћутања о џихад-ратницима у БиХ, али и у вези са нападом на куле близнакиње 11. септембра 2001. године у Њујорку.

"Иако је неколико извршилаца тог напада имало документа БиХ, није се покренуло на адекватан начин питање одговорности. На то често указује /стручњак за борбу против тероризма/ Џевад Галијашевић, али нема одјека", навео је Ћеранић.

Он је рекао да се проблем тероризма, као највеће пријетње БиХ, упорно и даље гура под тепих, да окрећу главу од њега и они који се тиме професионално баве, док се преувеличавају ствари који долазе из Републике Српске.

Ћеранић је навео да се у свјетским медијима редукују информације о томе да трагови терористичких напада који су се догодили у свијету воде ка БиХ, док на одјек наилазе информације о томе да Република Српска "оснива паравојску", да наоружава Министарство унутрашњих послова /МУП/ и формира резервни састав МУП-а.

"Или су извршиоци терористичких апада били у `Ел муџахедину`, или су добили документа и имају држављанство /БиХ/, а ако ништа онда је муниција произведена у БиХ. Тих трагова је послије сваког већег терористичког акта, као што је био напад у Паризу, било, али се те информације редукују и не наилазе на онај одјек у свјетским медијима", навео је Ћеранић.

Према његовим ријечима, све то говори о умијешаности неких центара моћи, тајних служби у питања неспојива са безбједношћу.

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић је рекао да је један од двојице данашњих лидера СДА Шефик Џаферовић 30. априла 1994. године потписао папире којима оснивач "Исламске државе" шеик Калид Мухамед Ал Заркави и "мозак" терористичког напада 11. септембра у Америци, добија путна документа БиХ.

Галијашевић је рекао за "Вечерње новости" да су оперативци Ал каиде усред БиХ, недалеко од Маглаја, спремали терористички напад који је за посљедицу имао 11. септембар у САД.

Он је рекао да су Осама бин Ладен, Ал Заркави и Мохамед Ата само неки од терориста уз чија имена је на Интерполовим потјерницама стајало да су били држављани БиХ од 1994. године, а да су им документа давали исти људи који су минулог викенда у Сарајеву промовисали циљеве СДА, замаскиране изградњом "цјеловите Босне".

Прича Бакира Изетбеговића на конгресу СДА о неправедним суђењима бившим командантима такозване Армије БиХ, а посебно Сакибу Махмуљину под чијом командом су ратовали муџахедини, јесте, каже Галијашевић, "завјеса" која треба да сакрије ратну прошлост Џаферовића.