ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/09/2019

ПРОДУЖЕН МАНДАТ МИСИЈЕ УНАМА

 

ЊУЈОРК, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Савјет безбједности УН једногласно се данас сагласио са продужењем политичке мисије УН у Авганистану /УНАМА/.

 

Разговорима је у посљедњем тренутку превазиђена пријетња Кине да ће ставити вето на текст уколико не буде поменут глобални пројекат Појас свиле.

У усвојеном тексту, чији су аутори Њемачка и Индонезија, не помиње се пројекат.

"На нашу жалост неколико земаља одбило је да се придржава текста који је раније усаглашен", рекао је кинески амбасадор у УН Жан Ђун, који је усвојени текст описао као "техникалију".

У резолуцијама којим је продужен мандат мисији у протекле три године обухваћена је и добродошлица и траже се напори попут кинеског пројекта Појаса и свиле како би био утврђена трговина и транзит, али у марту су САД и још неколико чланица саопштиле да више неће прихватати сличан текст.

Савјет безбједности потом се сагласио са шестомјесечним продужетком мандата мисије УН и који је истицао данас. Планирано гласање за јуче одгођено је за данас како би се дозволили преговори пошто су дипломате навеле да је Кина сугерисала да постоји могућност стављања вета.

За усвајање резолуције неопходно је девет гласова "за" и да нема вета САД, Кине, Француске, Русије и Велике Британије.