ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти18/09/2019

ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ 24 ГОДИНЕ ОД ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

 

НОВИ ГРАД, 18. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Полагањем вијенаца код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у несељу Tуњица код Новог Града почело је обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије током које је у овој општини убијено 57 српских цивила и војника.

 

Код споменика, гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Tуњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић, делегације Народне скупштине Српске, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, коју предводи министар Душко Милуновић, те делегације општина Нови Град, Костајница и Koзарска Дубица.

Вијенце су положиле и делегације Организације старјешина Војске Републике Српске, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага, општинских организација проистеклих из протеклог рата.

Након полагања вијенаца, код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду биће служен парастос, а затим ће делегације од 11.00 часова положити вијенце и прислужити свијеће.

Обраћање званичника планирано је за 11.15 часова.

Претходно се министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић јутрос састао са представницима општинске власти и некадашњим командантима Новоградске бригаде.

Обиљежавање у Новом Граду организује Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијена 104 лица, од којих 54 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве погинуло је 57 лица и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Tуњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: