ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

НА СУТРАШЊОЈ СЈЕДНИЦИ И О ПОВЕЋАНОМ ПРИЛИВУ МИГРАНАТА

 

САРАЈЕВО, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Савјет министара у техничком мандату на сједници заказаној за сутра разматраће материјале Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната.

 

Материјале чине информације са свеобухватним планом мјера и активности ради рјешавања проблема повећаног прилива миграната у БиХ и о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ за јун, јул и август ове године, те Приједлог споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе, објављено је на веб-страници Савјета министара.

На дневном реду налази се и нацрт споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о одржавању и реконструкцији мостова на граници, на приједлог Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату.

Министарство безбједности предложило је да буде разматран нацрт споразума између Савјета министара и Владе Турске о узајамној заштити и размјени тајних података који се односе на Споразум у области одбрамбене индустрије.

Пред министрима ће се наћи и иницијатива за вођење преговора ради закључивања Споразума о зајму /Пројекат рехабилитације путева у Републици Српској/ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

На дневном реду је и више нацрта одлука о ратификацији међународних уговора, као што су нацрт одлуке о ратификацији Споразума о финансирању програма активности прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора за 2017. годину између ЕУ, БиХ и Владе Црне Горе, нацрт одлуке о ратификацији Споразума између Савјета министара и Владе Уједињених Арапских Емирата о ваздушном саобраћају између и изван њихових територија, те нацрт одлуке о ратификацији Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између БиХ, Црне Горе и Србије.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату сутра би требало да буде разматран приједлог одлуке о понављању количина тарифних квота у 2019. години које се односе на увоз сировог шећера од шећерне трске за рафинисање.

На дневном реду је и приједлог одлуке о одобравању средстава текуће резерве, чији је предлагач Министарство правде у Савјету министара у техничком мандату, те приједлог одлуке о измјени одлуке о оснивању Радне групе за израду Нацрта закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, чији је предлагач Министарство безбједности.

Министри би требало да разматрају материјале Управе за индиректно опорезивање БиХ који се односе на реализацију вишегодишњих капиталних улагања и изградњу неколико граничних прелаза.

На сутрашњој сједници требало би да се нађе информација о стању јавне задужености БиХ на дан 30. јун, информација о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве за период јануар-јун, те извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за исти период, чији је предлагач Министарство финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату.

На приједлог Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату сутра ће бити разматран и извјештај о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ за 2018. годину, те извјештај о прихвату и интеграцији држављана БиХ који се враћају у земљу по основу Споразума о реадмисији за прошлу годину.

Сједница ће бити одржана у згради заједничких институција у Сарајеву са почетком у 11.30 часова.