ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/09/2019

ЛИЦА СА ИНВАЛИДИTЕTОМ ОСЛОБОДИTИ НАКНАДЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРАВОСУДНОГ ИСПИTА

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Приједлогом закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској лица са инвалидитетом се ослобађају плаћања накнаде за полагање правосудног испита, рекао је министар правде Републике Српске Антон Касиповић образлажући приједлог овог закона у парламенту Српске.

 

Касиповић је на сједници Народне скупштине данас рекао да је ресорно министарство препознало потребу значајније заштите и подршке свим лицима са инвалидитетом без обзира на узрок и вријеме настанка инвалидности, те је додао да лица са инвалидитетом поменути статус доказују увјерењем надлежних органа Српске.

"Прописана мјера је дио стратешког опредјељења чији је циљ већа укљученост лица са инвалидитетом у друштвене и економске активности заједнице", поручио је Касиповић.

Овај приједлог закона су подржали посланици власти и опозиције, а потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић поручио је да би лица са инвалидитетом убудуће требало ослободити и плаћања накнада за полагање стручног испита.

Петковић је прекинуо данашње засједање у складу са одлуком Колегијума Народне скупштине, према којој треба да буде одржана посебна сједница парламента на којој ће се разматрати смјена потпредсједника Скупштине Сенада Братића.

Он је рекао да ће посебна сједница почети у 18.00 часова, те да ће јавност након тога бити обавијештена о наставку шесте редовне сједнице Народне скупштине.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је посебну сједницу Народне скупштине са једном тачком дневног реда - Приједлог одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Сенада Братића.

Tај захтјев су поднијели клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демос-а, НДП-а, Уједињена Српска и посланичка група "Независни посланици" и Мијо Перкунић.

У образложењу захтјева за заказивање посебне сједнице народни посланици су подсјетили да је СДА на свом посљедњем конгресу усвојила политичку декларацију која је директно усмјерена против интереса Републике Српске и да дубоко задире у постојеће државно уређење БиХ којим је гарантован статус Српске и Срба као конститутивног народа.

Братић је као високи функционер СДА учествовао у доношењу ове декларације, те својим дјеловањем као припадник СДА проводи политику против интереса Републике Српске и као потпредсједник Народне скупштине дјелује супротно Уставу и законима Републике због чега се народни посланици позивају да подрже приједлог одлуке о његовом разрјешењу, истиче се у образложењу.

У образложењу се наглашава да је декларација СДА, у чијем доношењу је учествовао и Братић, до сада најеклатантнији примјер кршења Дејтонског мировног споразума, уставне структуре БиХ и да као таква представља директан напад на уставни поредак и на укупну безбједност унутар БиХ.