ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

ГРУЈИЧИЋ: ПРИЗНАЊЕ ЈЕ НАЈКРУПНИЈИ И НАЈСЛАЂИ ГРОЗД ВИНОГРАДА ПОДНО СТРАЖИЛОВА

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник културне институције "Бранково коло", пјесник и писац Ненад Грујичић, који је овогодишњи добитник "Повеље града Сремских Карловаца", истакао је да то изузетно признање доживљава као "најкрупнији и најслађи грозд из богатих винограда подно Стражилова".

 

"Повељу града Сремских Карловаца доживљавам...као духовни плод чије капи вина небески светлуцају у маштарским очима и распламсавају нове снове и животна прегнућа", истакао је Грујичић у саопштењу поводом добијања признања.

Он је рекао да су Сремски Карловци за њега ново родно мјесто у ком се духовно и животно устоличио и, кроз неколико деценија креативног срастања са Сремским Карловцима, овај чаробни град пригрлио је као Божији дар, као велику животну и стваралачку предност.

"Сремски Карловци су и моји и Бранкови /Бранка Радичевића/, с њима сам створио вертикалу своје биографије и каријере. Свестан сам привилегије и јединственог пута којим сам досад бродио и настављам да ширим кругове једног особеног животног смисла и путешествија", навео је Грујичић.

Према његовим ријечима, он се у свом малом животу, неким вишим промислом нашао у Бранковим Сремским Карловцима, "убавом мјесту" између Новога Сада и Београда, на идеалној средокраћи која зрачи чистом поезијом и културом, вјером и историјом, и која му омогућава да, гдје год се окрене, отвара магистралне стазе духа, непресушна надахнућа и афирмацију онога што носи у себи.

Грујичић је навео да су га двије награде судбински довеле у Сремске Карловце.

"Као студент објављујем две песничке књиге и млад добијам `Бранкову награду Матице српске` и `Печат вароши сремскокарловачке`, што ме је судбински, сада то видим, водило у Бранкове, Сремске Карловце. И после завршеног факултета, одласком у војску у Рашку, у мојој јединици налазио се војник Бранко Радичевић. И, заиста, по повратку из војске, опет неким необјашњивим животним обртима, добијам посао у Бранковом колу, где сам и сад", навео је Грујичић.

"Повеља града Сремских Карловаца" Ненаду Грујичићу свечано је уручена 16. септембра на Дан Сремских Карловаца.

То признање Грујичић је добио за изузетне резултате и дугогодишњу афирмацију Сремских Карловаца у земљи, окружењу и свијету, и то као први човјек "Бранковога кола", угледни пјесник и писац.

Грујичић је стрпљивим и надахнутим дугогодишњим радом успио да од "Бранковог кола" створи врхунски бренд српске културе, а јединствену пјесничку смотру учини највећом у Србији и региону.

Велика пјесничка манифестација "Бранково коло" завршена је 16. септембра. Одржана је на више локација у Сремским Карловцима, Новом Саду и фрушкогорском врху Стражилово код споменика Бранку Радичевићу, једном од највећих пјесника европског лирског романтизма.