ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

ПОВЕЋАН БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА СА ТЕГОБАМА ИЗАЗВАНИМ ПОЛЕНОМ АМБРОЗИЈЕ

 

БИЈЕЉИНА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У бијељинској болници "Свети Врачеви" забиљежен је повећан број пацијената са тегобама које изазива полен амброзије, а ријеч је углавном о пацијентима са бронхијалном астмом и алергијским ринитисом.

 

Начелник Одјељења за плућне болести Слађана Трифковић истакла је да су ово хроничне, незаразне упалне болести 21. вијека.

"Оне имају све карактерстике модерне епидемије. Сматра се да ће 2020. године сваки други становник имати неки облик алергије", рекла је Трифковићева Срни.

Она је навела да су алергије претјерани имунолошки одговор организма на твари које у суштини нису штетне, те додаје да постоји више теорија због чега настају.

"Према једној - еколошкој, сматра се да су алергије настале због загађености зрака, а друга теорија је хигијенска која подразумијева да човјек недовољно долази у контакт са разним микроорганизмима због чега наш имунолошки систем није довољно развијен", рекла је Трифовићева.

Она је навела да су свраб коже, запушеност носа, сузење очију, често кијање и кашљуцање типични симптоми поленске алергије, те да амброзија може да буде узрок и стомачних тегоба.

Поленска зрна амброзије најчешће изазивају ринитис и бронхијалну астму.

"Уколико долази до отежаног дисања и стезања у грудима, замарања, осјећања `звиждања` у грудима су знак да се развила и бронхијална астма", рекла је Трифковићева.

Кошење амброзије у Бијељини почело је 29. августа на, како су истакли у Градској управи, 59 хектара.