ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

ОТКРИВЕНИ РЕЉЕФИ СА ЛИКОВИМА СВЕТОГ САВЕ, ЊЕГОША И ВУКА КАРАЏИЋА

 

БЕОГРАД, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Удружењу књижевника Србије у Београду данас су откривена три рељефа у бронзи са ликовима Светог Саве, Вука Караџића и Петра Петровића Његоша.

 

Аутор рељефа у бронзи који, како је речено на свечаности, симболизују српско духовно тројство је вајар и писац Мирко Мркић Острошки.

Рељефе су открили министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и предсједник Удружења књижевника Милован Витезовић.

Вукосављевић је рекао да су откривени рељефи три стожерне личности српске културе, које, како је навео, показују дубоку симболику оног што чини ДНК српског идентитета.

"Свест о значају културног идентитета се на сваки начин подржава и овим поступцима, којих треба да буде на исти сличан и доличан начин у сваком селу, у сваком граду у Србији", рекао је Вукосављевић.

Витезовић је изразио задовољство што је Удружење књижевника од данас богатије за три рељефа српских духовних и културних великана.

Рељефи у бронзи Светог Саве, Његоша и Караџића откривени су у оквиру 56. Међународних сусрета писаца, који ће од сутра до понедјељка, 23. септембра, бити одржани у Београду.

Свети Сава био је први српски архиепископ, просвјетитељ и дипломата. Био је књижевник, а заслужан је за развој школства и просвјете код Срба у средњем вијеку.

Вук Караџић био је српски филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог Српског рјечника.

Петар Петровић Његош био је црногорски владар, те српски владика, пјесник и филозоф. Један је од највећих српских пјесника и филозофа чије је најпознатије дјело "Горски вјенац".