ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/09/2019

ВИШКОВИЋ: САРАЈЕВСКА ПОЛИTИКА РАЗГРАЂУЈЕ БиХ

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас на посебној сједници Народне скупштине да БиХ неће бити без Срба и Српске, те да политичко Сарајево својом политиком и посљедњим одлукама не јача већ разграђује БиХ.

 

"Када то научите, договараћемо се о будућности БиХ. Tо је тешко прихватити, али је чињеница", рекао је Вишковић реплицирајући шефу Посланичке групе "Заједно за БиХ" Едину Рамићу током посланичке расправе о смјени потпредсједника парламента Српске Сенада Братића.

Вишковић је поновио да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа, те да сарајевска политика не иде ка јачању већ разградњи БиХ.

"Tо што раде није добро ни за један конститутивни народ ни за грађане БиХ", оцијенио је Вишковић.

Он је нагласио да сарајевска политика мора уважити став Срба у вези с НАTО-ом и војну неутралност Српске, јер је у бомбардовању те војне алијансе, између осталог, страдало много Срба, што се не може заборавити.

Вишковић је поручио политичком Сарајеву да се на плану формирања власти у БиХ окану разних "савјета и шаптања са стране" и коректно договарају са представницима осталих народа.

Он је тим политичарима сугерисао да се концентришу на формирање власти у Федерацији БиХ, гдје им не сметају Срби, јер их тамо готово нема.

Един Рамић, који је и потпредсједник СДА, рекао је да ће та странка адекватно одговорити СНСД-у на смјену Братића, те да је могуће и да ће СНСД добити министарство мање у Савјету министара приликом формирања власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да СНСД неће дисциплиновати СДА и да ће се та странка у то убрзо увјерити.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица је рекао да Братићеву смјену не треба схватити лично, те да је Братић, који се није понашао као експонент сарајевске политике, много урадио у интересу Бошњака у Српској.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић истакао је да СДС апсолутно не подржава посљедњу декларацију СДА.

"Нека ми неко из власти Српске каже шта ће позитивно у БиХ донијети смјена Сенада Братића и ми ћемо је подржати", рекао је Станић на посебној сједници заказаној на захтјев клубова посланика владајуће коалиције у Српској уз образложење да је СДА на свом посљедњем конгресу усвојила декларацију усмјерену против интереса Српске и која дубоко задире у државно уређење БиХ којим је гарантован статус Републике и српског народа као конститутивног. /наставиће се/бој/бон/мир