ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/09/2019

НЕПРИХВАТЉИВО ДА НИЈЕ УСПОСТАВЉЕНА ВЛАСТ У БиХ ГОДИНУ НАКОН ИЗБОРА

 

САРАЈЕВО, 19. СЕПТЕМРБА /СРНА/ - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је данас у Сарајеву да је неприхватљиво годину дана након избора немати све успостављене нивое власти у БиХ и функционалну јавну управу, без које су тренутно у застоју многи пројекти.

 

"БиХ мора да има успостављену власт на свим нивоима. Да будем искрен, нико ни овдје нити у Бриселу не разумије да је потребно годину и више да буде успостављена власт на свим нивоима. Вријеме је да сви засучемо рукаве и прионемо на посао", поручио је Затлер.

Он је рекао да очекује од институција БиХ да израде акциони план за спровођење 14 кључних препорука из Мишљења Европске комисије, јер би то Унији послало јасну поруку да унутар земље постоји опредјељење да се крене напријед.

Затлер је на конференцији за новинаре, првој од преузимања дужности, рекао да ЕУ жели БиХ у својој европској породици и да није потпуна без земаља Балкана, а да Мишљење Европске комисије представља пет кључних приоритета које БиХ мора да ријеши како би отворила преговоре.

Он је истакао да ће се фокусирати на три кључна проблема у БиХ - владавину права, јачање економије и реформу јавне администрације, истичући да је најбитније упоставити власт на свим нивоима, након готово годину дана од избора.

Затлер је додао да БиХ у својим рукама има могућност да приступи ЕУ, али брзина приступања зависи од тога како ће власти да рјешавају своје задатке.

"Ја и мој тим ћемо бити ту да вам помогнемо да напредујете. Радујем се блиској сарадњи са вама и отворени смо и за конструктивне критике. Слободно нам реците шта можемо учинити боље", рекао је Затлер.

Он је истакао да није обесхрабрен и није дошао у БиХ мислећи да се ствари могу лако покренути и преусмјерити, већ сматра да је дужност коју је обављао као аустријски амбасадор у Албанији била добра припрема за позицију коју је преузео у Сарајеву.

"Њемачки филозоф Макс Вебер говорио је о политици као пробијању, бушењу дебеле даске, која је у БиХ често дебља него другдје", навео је Затлер.

Затлер је оцијенио да је БиХ потребно много више заједништва, а много мање реторике подјела.

"Морамо изаћи из тог зачараног круга. Оптимистичан сам да се ствари могу покренути, али, при томе, нисам наиван. Не говорим да ће за двије године бити све другачије, али сам оптимистичнији из неколико разлога", рекао је Затлер.

Он је појаснио да свој оптимизам базира на чињеници да је БиХ предала захтјев за чланство у ЕУ што значи да на тај изазов мора бити одговорено.

"Са наше стране, морамо снажније одговорити на то шта ми очекујемо од вас. Једно од очекивања је формирање власти и мислим да је неприхватљиво годину дана након избора немати све успостављене нивое и функционалну јавну управу, без које су тренутно у застоју многи наши пројекти", указао је Затлер.

Затлер је рекао да ЕУ не може преузети задатке које морају да обаве домаће власти, напомињући да постоји снажна улога супервизије која је поменута и у Мишљењу Европске комосије.

"Та надзорна улога, која је дугорочна, није одржива, тако да ће у неком тренутку и она морати да буде смањена. Да би се дошло до тога неопходно је испунити неке предуслове. Међутим, на вашим је лидерима да се окупе, смање реторику подјела и, генерално, смање раздор међу собом", поручио је Затлер.

Он је истакао да то није једноставно, с обзиром на присутне ратне ране и чињеницу да помирење није на нивоу на којем би требало да буде, закључујући да је за суочавање са прошлошћу неопходно вријеме.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: