ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/09/2019

ЏАФЕРОВИЋ ПОМАГАО ТЕРОРИСТЕ И МУЏАХЕДИНЕ

 

МОСТАР, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - ХДЗ БиХ осудио је изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовић да је ХВО био у служби удруженог злочиначког подухвата, те истакао да је овај високи фукнционер СДА помагао свјетски познате терористе и муџахедине и да, као такав, не може представљати "државни врх БиХ".

 

"Покушаји деградирања и проглашавања ХВО-а злочиначко-агресорском војском у супротности су с истином о БиХ", навели су из ХДЗ-а БиХ и изразили забринутост поводом кориштења опасне и запаљиве реторике.

У ХДЗ-у БиХ сматрају да бошњачки политички представници из СДА и окупљени око те странке још једном јасно демонстрирају настојања да свакодневно врше насиље над конститутивним народом и БиХ тражећи нове поводе за даљу дестабилизацију.

Званичницима СДА и бошњачким политичким представницима из ХДЗ-а БиХ је упућен позив да се окрену будућности заједно са својим сусједима и партнерима, те радом докажу опредијељеност за мир, стабилност и напредак који се могу остварити једино кроз реформске процесе, равноправност и евроатлантске интеграције.

За бошњачког члана Предсједништва БиХ, да је, судећи према његовим изјавама, очито још заробљен у прошлости и то оном каквом је Бошњаци желе исписати.

ХДЗ БиХ сматра да су иступи Џаферовића, засновани на промоцији запаљиве реторике и негирању историјских чињеница, надомјестак дезоријентисаном политичком дјеловању које се ослања на промовисање провокација, радикализма и популизма.

"Као потписник докумената за добијање држављанства БиХ, Џаферовић је помагао свјетски познате терористе, радикалисте и муџахедине, који су учествовали у једном од највећих свјетских терористичких напада у којима су страдали недужни људи. Као такав, не може представљати државни врх БиХ којем циљ треба да буде боља будућност, мир, суживот", кажу у ХДЗ-у БиХ.

Ова странка подсјећа да су тзв. Армија БиХ и муџахедини као њен саставни дио чинили злочине над Хрватима у Бугојну, да су с циљем етничког чишћења Хрвати масовно мучени, прогањани и убијани.

"Tада етнички очишћено од хрватских становника, у Бугојну су уништени и знакови хрватског народа и католичанства. Tим злочинима Армије БиХ управљао је званичник СДА Џевад Млаћо", наводе из ХДЗ-а БиХ и подсјећају да је, према попису из 1991. године, у општини Бугојно живјело 15.993 Хрвата, послије ратних сукоба и агресије остало 1.374 Хрвата, а да је 120 убијено.

Из ове странке поручују да се ХВО "борио за БиХ у којој ће сву народи и грађани бити равноправни и слободни".