ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/09/2019

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ЉЕКАРА И СТОМАТОЛОГА

 

САРАЈЕВО, 23. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Љекари и стоматолози запослени у здравственим установама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ данас би требало да одрже получасовни штрајк упозорења, јер још није ријешен проблем репрезентативности њиховог струковног синдиката.

 

Одлуку о ступању у штрајк 4.500 љекара и стоматолога донио је 19. септембра Управни одбор Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ.

Рјешење проблема репрезентативности овог савеза тражено је и на протестима љекара у мају, а до њега се покушало доћи и кроз измјене Закона о раду.

Из Савеза истичу да је апсурд да у неким дијеловима ФБиХ имају репрезентативност и признати су, а у неким кантонима нису, па им је онемогућено да учествују у доношењу колективних уговора о раду и кроз то да се боре за права својих чланова.

"Неуједначене одлуке судова довеле су то тога да су федерални синдикат, као и синдикати у Тузланском и Сарајевском кантону изгубили репрезентативност. Слично се касније десило у Посавском кантону неразумном одлуком Владе", наводе из овог савеза.

Предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ Рифат Ријад Заид рекао је раније да је рјешење у закону о репрезентативности, који је требало да буде донесен прије двије године.

Према његовим ријечима, њиме би се јасно дефинисао положај свих синдиката у ФБиХ, па и синдиката који заступа докторе, чиме би се омогућило докторима да, као и у свим другим земљама Европе, на законит и адекватан начин ријеше свој статус.

"У супротном, пријети нам потпуни нестанак, и доктора и здравственог система", упозорио је Заид.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: