ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура26/09/2019

ОДРЖАН КОНЦЕРТ СРПСКОГ ВИЗАНТИЈСКОГ ХОРА "МОЈСИЈЕ ПЕТРОВИЋ"

 

БИЈЕЉИНА, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Бијељини је вечерас одржан концерт Српског византијског хора "Мојсије Петровић" из Београда, под хоровођством Николе Попмихајлова, који је извео химне из старих српских рукописа и сплет српских народних пјесама.

 

У богатом репертоару црквене византијске, Хор је извео и четири композиције карактеристичне за подручје Косова и Метохије.

Хоровођа Попмихајлов рекао је да је тај начин нотног записивања везан само за црквено појање, а да је једна од најстаријих композиција коју они изводе из 16. вијека и налази се у неким књигама у Карловцима.

Хор се бави изучавањем, очувањем и извођењем аутентичног, традиционалног источно-православног, српског и византијског стила црквене музике.

Српски византијски хор "Мојсије Петровић" из Београда први је те врсте у Србији, на чијем се репертоару налазе композиције православних мелографа од средњег вијека до данас, као и мелодије непознатих аутора чије је извориште усмено црквено предање.

Цјелокупан извођачки опус забиљежен је византијском нотацијом.

Концерт је одржан у Епархијском културном центру, а организовао га је, уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, Мисијски фонд Епархије.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: