ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/10/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ НЕ МОЖЕ БИТИ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

 

БАЊАЛУКА, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да на европском путу БиХ не може бити високог представника, нити страних судија у правосудном систему.

 

Она је истакла да је задовољна ако високи представник у БиХ Валентин Инцко каже да су прошла времена наметања рјешења.

"Увијек сам говорила да у оваквом уређењу и систему нема мјеста за високог представаника, јер је вријеме интервенционизма давно иза нас", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је неодговорна политика која долази из политичког Сарајева навикла да има подршку високог представника за политички циљ који постави.

"Овдје су контрапроцеси трајали годинама, а као резултат имамо размажено Сарајево. Какав је озбиљан саговорник који потпише споразум, а онда након 15 минута каже да не вриједи и измисли неки услов да би било отежано спровођење онога што је потписано", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су процес формирања власти на нивоу БиХ блокирали неодговорна политика политичког Сарајева, а не Српска и њени изборни побједници.

"Република Српска је дала допринос у процесу формирања власти на нивоу БиХ, њени представници су учествовали у разговорима, а заговарамо концепт да изборни побједници морају вршити власт. БиХ није изборна јединица за било коју функцију и ниво власти, него се власт саставља на основу изборних резултата из двије изборне јединице Српске и Федерације БиХ", навела је Цвијановићева.

Она је поновила да у БиХ не постоји сагласност о Годишњем националном програму /АНП/ за пут ка НАТО-у и упитала зашто се онда то питање поставља као услов за формирање власти.

"Ако је овдје ријеч о политици условљавања онда ћемо и ми додати још неке услове за које знам да неће бити сагласности", истакла је Цвијановићева.