ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти06/10/2019

ОДРЖАНА ДРЖАВНА КОМЕМОРАЦИЈА У ЈАЈИНЦИМА

 

БЕОГРАД, 6. ОКТОБРА /СРНА/ - У београдском насељу Јајинци одржана је државна комеморација посвећена очувању достојанственог сјећања на неколико десетина хиљада брутално убијених Срба, Јевреја, Рома, антифашиста и припадника Народно ослободилачког покрета на том стратишту од 1941. до 1943. године.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је да се данас у Јајинцима сјећају жртава нацистичког терора, али и великог дјела предака.

"Скоро 80.000 жртава затворених у логорима на Старом сајмишту и на Бањици и убијаних у Јајинцима говори не само о обиму Холокауста које су Немци спровели, већ и о снази отпора коју су српски родољуби по цену живота пружали нацистичкој окупацији", поручио је Ђорђевић.

Славко Милановић из Удружења логораша истакао је да генерације које стасавају треба да знају да су фашизам и нацизам велико зло које дијели људи по раси, нацији и вјери, преноси Радио-телевизија Србије.

"То је идеологија која не сме да има будућност и следбенике", рекао је Милановић.

Државној церемонији присуствовали су чланови владе, представници дипломатског кора, града Београда, Националног савјета ромске националне мањине, Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша и СУБНОР-а Србије.

Спомен-парк "Јајинци" подигнут је на локалитету војног стрелишта које су користиле оружане снаге Краљевине Југославије.

Премијер Србије Ана Брнабић, чије је присуство било најављено, није присуствовала комеморацији због новонасталих обавеза, саопштено је из Владе Србије.