ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Догодило се на данашњи дан08/10/2019

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН

 

БИЈЕЉИНА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Данас је четвртак, 10. октобар, 283. дан 2019. До краја године има 82 дана.

 

1684. - Рођен француски сликар Жан Антоан Вато, типичан представник рококоа, чије је сликарство деликатног колорита и осјетљивог цртежа углавном посвећено темама из друштвеног живота аристократије.

1813. - Рођен италијански композитор Ђузепе Верди, уз Рихарда Вагнера најистакнутији романтичарски оперски стваралац 19. вијека. Његове прве опере изражавају слободарске националне идеје покрета ризорђименто, а каснија дјела су врхунац италијанског романтизма - спој традиционалне мелодиозности и психолошке карактеризације личности, уз изванредно усаглашени текст и музику. Дјела: опере "Набуко", "Травијата", "Трубадур", "Риголето", "Бал под маскама", "Моћ судбине", "Дон Карлос", "Аида", "Отело", "Фалстаф".

1837. - Умро француски економиста Шарл Фурије, социјалиста-утописта који је сматрао да је капитализам "асоцијалан", јер су у њему појединци у сталном рату једни против других. У таквој економији "архитекта машта о пожарима... а стаклар о граду који би поразбијао сва стакла". Економско-друштвени развој је разврстао у три периода: прединдустријски, "распарчану, непријатну индустрију" у капитализму и друштвену, привлачну индустрију. Сматрао је да се друштво може преобразити у хармонију помоћу експерименталних заједница /фаланге/ у којима људска индивидуалност достиже врхунац, што доприноси општој хармонији. Дјела: "Нови индустријски и друштвени свијет", "Теорија четири покрета", "Сабрана дјела" /шест књига, постхумно/.

1861. - Рођен норвешки поларни истраживач, дипломата и хуманиста Фритјоф Нансен, професор океанографије на Универзитету у Ослу, добитник Нобелове награде за мир 1922. Истраживао је од 1893. до 1896. Гренланд и Сјеверни ледени океан пловећи на броду "Фрам", који је конзервиран и чува се у близини Осла. Послије Првог свјетског рата бавио се заштитом ратних заробљеника и националних мањина. Као високи комесар Друштва народа руководио је репатријацијом ратних заробљеника и допринио потписивању Женевског протокола о избјеглицама. Једна врста емигрантског пасоша, названа "Нансенов пасош", и сада је у употреби за расељена лица као потврда идентитета.

1888. - Рођен руски револуционар Николај Иванович Бухарин, професор политичке економије Универзитета у Москви, који се бољшевицима прикључио 1906, послиjе Октобарске револуције 1917. један од водећих идеолога владајуће Бољшевичке партије. Као предсjедник Коминтерне 1928. и 1929. се противио потпуној колективизацији, јер је сматрао да је за економију земље штетно укидање приватних посjеда на селу. Такође се супротстављао методама обрачуна совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Џугашвилија /Стаљина/ са старим бољшевицима. У вријеме најжешћих стаљинистичких чистки, на монтираном судском процесу, 1938. је осуђен на смрт под измишљеном оптужбом за шпијунажу као "припадник троцкистичко-зиновјевског и бухариновског контрареволуционарног центра" стријељан у марту 1938. Дјела: "Политичка економија рентијера", "Империјализам и свјетска привреда", "Економика прелазног периода", "Теорија историјског материјализма".

1901. - Рођен швајцарски скулптор и сликар италијанског поријекла Алберто Ђакомети, чије је обимно, разноврсно и особено дјело израз готово свих доминантних струјања умјетности 20. вијека. У раном периоду је стварао под утицајем кубизма и надреализма, касније се бавио просторним конструкцијама, а позна дјела оличавају трагичан егзистенцијалистички хуманизам.

1911. - Кинески вођа Сун Јат Сен је у Вучангу прогласио републику и отпочео револуцију у којој је оборена династија Манчу.

1913. - Завршена изградња Панамског канала, дугог 81,6 километара, којим су спојени Атлантски и Тихи океан, али су бродови почели да га користе тек 15. августа 1914.

1917. - Због торпедовања бразилских бродова Бразил је у Првом свјетском рату објавио рат Њемачкој.

1918. - Прва српска армија почела операције за ослобађање Ниша у Првом свјетском рату. Српска војска је под командом војводе Петра Бојовића у муњевитом нападу ослободила Ниш.

1943. - Генералисимус Чанг Кај Шек положио заклетву као предсједник Кине.

1954. - Вијетнамски лидер Хо Ши Мин ушао у главни град Вијетнама Ханој, који су два дана раније напустиле француске колонијалне трупе.

1964. - У Токију отворене Олимпијске игре, прве у Азији.

1970. - Умро француски политичар Едуар Далађе, потписник Минхенског пакта с нацистичком Њемачком 1938, којим је Адолфу Хитлеру омогућено да окупацијом Судета распарча Чехословачку. Између два свјетска рата трипут је био француски премијер, а у Другом свјетском рату је послије окупације Француске интерниран у Њемачку.

1973. - Потпредсједеник САД Спиро Егњу морао да поднесе оставку због оптужби за избјегавање плаћања пореза.

1980. - У Алжиру у земљотресу погинуло 2.590 људи, а око 330.000 становника града Ел Аснам остало без крова над главом.

1982. - САД наметнуле санкције Пољској због одлуке пољске владе да забрани синдикат "Солидарност".

1985. - Умро амерички филмски глумац и режисер Орсон Велс, чији је већ први филм "Грађанин Кејн" - дјело виртуозне изражајне снаге и оригиналности, техничких новина и новог начина монтаже - један од најбољих у историји кинематографије. Изградио је особен стил и свако његово дјело носи печат снажне и оригиналне личности. Добио је 1971. године награду "Оскар" за животно дјело. Остали филмови: режија и глума - "Величанствени Амберсонови", "Дама из Шангаја", "Магбет", "Отело", "Зрно зла", "Господин Аркаден", "Процес", "Поноћна звона", "Истине и лажи", глума - "Сиротица из Ловуда", "Трећи човјек", "Хотел `Интернационал`".

1985. - Умро амерички филмски и позоришни глумац руског поријекла Јул Бринер. Играо је у многим филмовима, али је вјероватно највише упамћен по улози у музичком филму "Краљ и ја", за који је награђен "Оскаром", а и у позоришту је годинама играо у истоименој представи. Остали филмови: "Десет Божијих заповијести", "Анастасија", "Браћа Карамазови", "Соломон и Саба", "Седморица величанствених", "Тарас Буљба", "Западни свијет".

1990. - СССР и Њемачка потписали уговор о повлачењу совјетских војника из Њемачке до краја 1994. У то вријеме у Њемачкој је било 380.000 совјетских војника и 220.000 чланова њихових породица.

1991. - Скупштина Србије одлучила да републичка застава буде тробојка, без звијезде петокраке.

1993. - Социјалиста Андреас Папандреу добио изборе и вратио се на власт у Грчкој.

1995. - Израел, у складу с мировним споразумом с Палестинском ослободилачком организацијом, почео повлачење са Западне обале и ослободио из затвора око 300 Палестинаца.

1997. - Пад авиона ДЦ-9 аргентинске компаније АЛА у Уругвају није преживио нико од 74 путника и чланова посаде.

2000. - Предсједници Бјелорусије, Казахстана, Киргистана, Русије и Таџикстана потписали су у Астани главном граду Казахстана, споразум о стварању Евроазијске економске заједнице који подразумијева интеграцију економије пет бивших совјетских република.

2001. - Бијела кућа објавила "црну листу" најтраженијих терориста - на списку су 22 имена, а на врху су Осама бин Ладен и двојица његових најближих сарадника - Ајман ел Завахир и Мохамед Атеф.

2004. - Амерички глумац Кристофер Рив, познат по филмској улози стрип јунака Супермена, умро у 52. години.

2015. - У двије експлозије у Анкари погинуло је 95 људи, а повријеђено више од 500. Експлозије су се десиле испред главне жељезничке станице.

2013. - Умро Скот Карпентер, амерички астронаут, један од седморице чланова групе "Меркјури" - прве групе астронаута америчке свемирске агенције Наса.